Home / Пътуване / Пет от най-уникалните скулптури в света

Пет от най-уникалните скулптури в света

Сфинксът в Гиза

Можем да кажем спокойно, че това е една от най-популярните и стари монолитни статуи в света. Изобразява легнал лъв с глава на човек и се намира на западния бряг на река Нил. Старата скулптура

Сфинксът в Гиза, Египет

Сфинксът в Гиза, Египет

се простира на 73.5 метра дължина и 6 метра височина. Смята се, че статуята е построена от древните египтяни цели 3 хилядолетия преди новата ера. Между лапите на лъва се намира малък храм.

Статуя на Буда в Лешан, Китай

Тази атрактивна статуя, изобразяваща Буда, е построена още по времето на управлението на династия Тан. Статуята е с височина 74 метра.

Храм Махабалипурам, Индия

Този величествен храм се намира на брега на Бенгалския залив в Махабалипурам в Индия. Храмът е построен в началото на 8 век от крал Rajasimha, който е представител на династията Палава. Състои се от две успоредно разположени светилища.

Планината Ръшмор, САЩ

Гранитната скулптура е направена от Гътсън Борглум. Изсечени са 18-метрови скулптури, които представляват главите на едни от най-известните американски президенти, които историята помни: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Боробудур, Индонезия

19-вековният будистки паметник се намира в Магеланг, Индонезия. Представлява шест квадратни платформи, оглавени от три кръгли платформи. Паметникът е украсен с 2672 релефни панела и 505 статуи на граждани от Рама.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*