Home / Любопитно / Българи радват любопитни чужденци с мусака и таратор

Българи радват любопитни чужденци с мусака и таратор

Градинката на „Кристал“ – място, важно за софиянеца, колкото „Бингото“ и Пощата за пловдивчаните и Часовника и Паметника за бургазлиите. На точно това място, което винаги ври и кипи от живот, всеки ден в 14 часа се събират група гладни чужденци, готови да излапат всичкия таратор и мусака, които им се сервират.

Те се събират около някой от приветливите гидове на Balkan Bites или с други думи – безплатната обиколка за чревоугодници на София, пише в. „Телеграф“. И като казваме безплатна, имаме предвид всичко – от това, че не се плаща за гида, до факта, че самата храна е безплатна.

След като се стекат всички желаещи, гладниците тръгват на поход из София, за да се шмугнат по артистичната улица „Шишман“. Там само на няколко крачки след Опашката на коня се вижда табелата на първата супатерия у нас – Supa Star. С влизането всеки получава по малка чашка таратор и се качва на горния

Благодарение на Balkan Bites чужденците могат да опитат хубава българска храна

Благодарение на Balkan Bites чужденците могат да опитат хубава българска храна

етаж на заведението. Възклицанията започват още по стълбите, заради изключително артистичния вид на мястото, което е изрисувано с всякакви причудливи персонажи. Следващата стъпка е опитването на таратора. Докато англичани, германци, мексиканци и всякакви други чужденци мляскат блажено, техният водач в гастрономическата обиколка разказва всичко, което знае за киселото мляко и вълшебните му бактерии.

„Понякога чужденците като чуят бактерия, и се стряскат и не искат да продължат с яденето. Обясняваме им, че тази е полезна и нищо няма да им направи, но хората като си наумят нещо…“, смее се Данчо, който е един от създателите на вкусните турове.

След „засупването“ идва ред на една друга религия – баницата. Докато групата върви към това мазно и ароматно лакомство, гидът разказва увлекателната история на нашарените трансформатори по ул. „Шишман“ и по ул. „Г. С. Раковски“.

„Ние показваме на хората една изключително различна София, с която никой не се сеща да ги запознае“, гордо заявява Данчо. Посетителите разбират и тайната на клек шоповете, които трудно могат да се видят на друго място освен у нас. Което автоматично ги превръща в голяма и много интересна забележителност. След порцията „градска култура“, устата се пълни със слюнка, очаквайки порцията вкусна, ароматна баница със сирене. Всички кимат одобрително, а усмивките направо засияват по лицата им. Докато всички са опитват да попият мазнотията от устите, брадите, лактите и гушата, неусетно се озовават и пред вегетарианския ресторант „Слънце и луна“. Тук човек може да опита десетки интересни и завъртени ястия, но истината остава в класиката – лютеница, кьополу и домашно приготвен хляб.

Реакциите в тази част на обиколката са малко смесени. Деликатесите с домати и чушки или печелят любовта на гостите на момента, или ги отказват на първата хапка. Въпреки това отново има интересен разказ за това как се приготвя лютеницата, как доматът е на голяма почит в българската къща и как вкусът му е коренно различен от този по света. Има облизване, измиване на чиниите със залък хляб – чужденците започват да се държат типично по български. Последната стъпка към родните корени се крие в прохладната механа „Хаджидрагановите изби“. Там домакините посрещат с десертно вино от билки, пелин и няколко разядки със сирене във всичките му форми. Тук всички са изненадани от пиенето. Сиренето остава малко на заден план, но само докато гидът не започне да разказва за него и не породи една любов към вълшебните бели парченца.

Разходката, която е продължила около два часа, приключва на пешеходния булевард „Витоша“. Там, ако някой иска, може да даде пари на гида, който е споделил всичките си знания с гостите. Понякога успяват да съберат по 50 лева, друг път нищо, но най-важното е, че харесват работата си изключително много и я вършат с удоволствие. Историята на Balkan bites започва през есента на 2013-а и оттогава през родните заведения са минали близо 4000 души.

„Искаме да направим нещо качествено и достъпно, за разлика от останалата част на Европа. Постоянно се опитваме да обновяваме и подобряваме услугата си“, категоричен е Данчо. За него и съмишлениците му вегетарианският тур е най-удачният вариант по много причини – най-малкото така всички могат да се включат. Другият проблем е, че ако в менюто се включи каквото и да е месо, всичко се оскъпява и е възможно турът да трябва да бъде платен. Мислим много в тази посока и се надяваме скоро да направим нещо по въпроса“, обяснява още пред „Телеграф“ Данчо. Друг проект, който ще бъде пуснат съвсем скоро, са комунистически турове с трабанти, които ще показват на хората как сме живели преди 89 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*