Home / Пътуване / Посетете това приказно градче, намиращо се на 20 км от Будапеща

Посетете това приказно градче, намиращо се на 20 км от Будапеща

От поколения насам доброто поведение на децата се награждава от родителите им с шоколад. От малки те вече знаят, че първият шоколад е тръгнал по света от малка Швейцария. Прави се от мляко, издоено от швейцарска крава, която пасе трева високо в Швейцарските Алпи. Следващият по ранг детски деликатес, който мотивира децата да бъдат прилежни в заниманията и поведението си, е марципанът. Хем наподобява шоколада, но пък си има свой специфичен вкус, който кара много малчугани да предпочитат него.

Колко ли дечурлига по света обаче знаят откъде е тръгнал марципанът? Колцина са и родителите, които с увереност могат да посочат родното място на сладкото изкушение. Италия и Унгария все още не са решили вековния спор коя от двете е родината на марципана, пише в. „Телеграф“.

На 20-ина километра северно от Будапеща се намира старинно унгарско градче с 20-ина хиляди жители. Отдавна то е туристическа дестинация за посетилите на унгарската столица. Градчето е кръстено на св. Андрей и се нарича Сент Андре.

През XIII-XIV век на крепостния хълм над градчето се построява римокатолическа църква, но тук има и 2

Вкусен марципан

Вкусен марципан

източноправославни – гръцка от 1763 г.и сръбска от 1756 година. В Сент Андре се намира музеят на основателя на керамиката Маргит Ковач, както и музей на унгарските винари. Туристите могат да посетят художествена галерия и етнографски музей под открито небе, разположен на десетки хектари. Тук се намира един от малкото в света музеи на миниатюрата, в който под микроскоп може да се наслаждавате на миниатюрни изделия, съвършено изработени от метал като кенгуру или жаба например или подкован кон.

Уличка
Но ще бъде туристическо престъпление, ако не се посети старинната 2-етажна къща в една от малките улички на Сент Андре, където се помещава известният вече в цял свят музей на марципана. Той е създаден през 1994 година от Сабо Кароли. Красива унгарка в народна носия посреща всеки прекрачил прага на музея с поднос с купчина деликатеси от марципан в него. Следва кратка беседа на английски или руски език, в която се разказва как и кога първият марципан в света е създаден точно тук. В тази двуетажна продълговата старинна къща малки и големи попадат в рая на сладкарското изкуство. Посетителите отвсякъде са обградени от приказни герои и исторически личности, изработени от марципан, които сякаш те подканят да си отчупиш от тях и да си хапнеш.

На входа на музея в дясната му страна е разположена панорамната работилница, където през стъклена витрина може да се наблюдава тайнството на процеса на изработка на марципан и технологията на създаване на това сладко изкушение. От лявата страна на входа е разположен малък магазин, където можете да си закупите всичко, което ви изкуши.

Изложбените зали на музея са на втория етаж, където са всички известни приказни герои като Мики Маус, Том и Джери и Пинокио. В началото ни посреща огромна сватбена торта от бял марципан. В музея могат да се видят и най-емблематичните исторически лица на Унгария, както и приказно красивият унгарски парламент. Можете да видите изработена карта на Унгария, показваща очертанията й през различни периоди от историята й, както и портрет на кралицата на Унгария Мария-Тереза заедно с нейното голямо семейство. Всички експонати на музея, изработени от марципан, са поставени в хладилни витрини с подходящо осветление.

Музика
В музикалната стая веднага се разпознава Моцарт на пианото, уникална цигулка, както и изумителен букет от рози. С чаровната си усмивка ни поздравява марципанената лейди Даяна в естествените си размери, както и Майкъл Джексън, изработен от бял марципан. Някои от музейните експонати са дело на самия основател на музея – Сабо Кароли. Бонбоните от марципан „Естерхази“ са неговата гордост. На тези, които предпочетат да посетят Сент Андре, под сурдинка им казваме да си купят най-качествения марципан от магазина на леля Жужи, който се намира в началото на уличката с музея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*