Home / Пътуване / Почивка в Хисаря – защо си струва да почиваме там?

Почивка в Хисаря – защо си струва да почиваме там?

Град Хисаря е в югоизточното подножие на Средна гора, 40 км северно от Пловдив и 180 км източно от София, на 364 м надморска височина в югоизточното подножие на Средна гора. Това е екологично чист район, без индустриално замърсяване.

Курортът е известен със своите лечебни минерални води, чиято температура варира между 24° и 49° C и може да се похвали с дебит от 40 л/сек.

Градът може да се похвали с 22 минерални извора с чиста, вкусна, леко минерализирана вода, която е годна за пиене и къпане.

Помага при различни заболявания, сред които проблеми с бъбреци, черен дроб, жлъчка, гастрит, диабет, подагра. Най-известен е източникът в местността Момина баня, от който блика алкална вода.

Лечебната кал се използва и за различни рехабилитационни процедури, масажи и терапии.

В Хисаря има много санаториуми, центрове за отдих и минерален плаж. Климатът тук е благоприятен. Изненадващо, но в Хисаря няма мъгли. Затова той се счита за едно от най-слънчевите места в България.

Средната юлска температура тук е 21,4°C, а средната януарска – 1,1°C. Минималните температури през януари са не по-ниски от 10-11°C под нулата.

Благоприятният климат и изворите с минерална вода привличат хората тук от древни времена. Мястото е обитавано много преди 5 век. пр.н.е., а през 4-3 в. пр.н.е. тук се заселват траките.

Хисаря

Хисаря ще ви очарова

Хисаря достига своя най-голям разцвет по време на римското владичество. През 293 г. император Диоклециан дава на селището статут на град, след което започва ограждането му с масивни крепостни стени и изграждането на сгради, бани и улици.

Римският град Диоклецианополис заема едно от първите места в Европа по запазен облик и оригиналност, а също и по надеждност на укрепителната система. Дължината на крепостната стена е 2327 м, височината на места достига 11 м, а височината на южните крепостни порти, наречени „Камилите”, достига 13 м.

Крепостта има 43 кули и порти. Тези порти са запазени и до днес.

Основните сгради на древния град са разпръснати на територията на съвременния парк „Момина сълза“. Тук можете да видите най-голямата представителна обществена сграда (резиденция), бани с площ от близо 2000 квадратни метра и амфитеатър.

На 300 м южно от укрепения град може да посетите римската семейна гробница. Запазена е в оригиналния си вид и е достъпна за посетители. В нея ще ви очарова прекрасната цветна подова мозайка и стенописи с рози.

Хисаря е изграден в пределите на бившата крепост, с всички запазени паметници на културата (крепостна стена, амфитеатър, обществени сгради, християнска базилика, казарми, вили, бани и римска гробница). Обявен е за национален археологически резерват „Диоклецианопол“.

Името на града води началото си от турската дума „хисар”, което се превежда като „крепост”.

В Археологическия музей на града са изложени откритите тук находки.

Също така, градът е популярен със своите красиви и прохладни паркове, които се простират на площ от 70 хектара и в които са засадени повече от 160 вида декоративни растения.

В центъра на курорта се намира известната със стенописите си православна църква „Св. Пантелеймон“, останала от 1889 г.

В Хисаря има още една православна църква, две католически църкви и една джамия.

Хотели Хисаря

Колкото до настаняването, можете да се възползвате от малки къщи за гости до 4 и 5-звездни луксозни хотели.

Повечето от тях разполагат с модерни спа и балнеоложки центрове и за своите гости са подготвили богато разнообразие от процедури за възстановяване и лечение.

Хисаря предлага отлични условия за развлечение и спорт – плуване в открити и закрити минерални басейни, тенис, волейбол, баскетбол, колоездене, конна езда, мотокрос, пейнтбол и други, както и възможности за лов и риболов.

Ако сте решили да си починете от суматохата на големия град, непременно се насладете на красотата на Хисаря.

Всеки, който е посетил града веднъж, ще иска да се завърне тук отново.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*