Home / Споделено / Дъщеря ми е като пребита, пречупена, само плаче и гледа в земята

Дъщеря ми е като пребита, пречупена, само плаче и гледа в земята

Знам, че съм права

Имам син и дъщеря. Вдовица съм. Баща им дочака внуци, но умря с отворени очи, защото и двете ни деца не пожелаха да вдигнем сватба.

А сме с много роднини, спазваме традициите и смятаме, че бракът е задължителен.

При всеки мой опит да променя решението им получавах насмешки от рода, че това е архаизъм, остаряло разбиране.

Че и без подписа или църквата те се обичат, живеят щастливо и нищо няма да се промени, ако нахраним 50 човека с празнична вечеря в тяхна чест.

За зла беда животът потвърди моята правота по най-ужасния начин.

Една сутрин на вратата ни рано-рано позвъни моята прекрасна дъщеря с куфар в ръка, с пеленаче в количка и тригодишна щерка, хваната за полата й.

– Мамо, ще остана някой и друг ден при теб с децата. Жоро ме изгони, намерил си друга! – избухна в плач тя.

– Как така ще те изгони? Ти да не си куче или котка! Ами тези слънчица, дето му роди… Ще го науча аз него! – заканих се аз. Но после я прегърнах, целунах и няколко дни не говорихме на тази тема.

Тя завърши учителския, но нито един ден не е работила, защото нейният хубостник искаше да има слугиня в богатската си къща в София:

плаче

Дъщеря ми все плаче

„На мен женски пари не ми трябват! – хвалеше се той. – Искам, като се прибера, да ми е уютно, манджата да ми е домашна, а не като това, дето ям по ресторантите.

Ризите ми да са прани и изгладени, децата – гледани. Печеля достатъчно, за да позволя любимата ми да си къса нервите с първолаци…“

Тайно му звъннах по мобилния телефон.

Питах го как мисли да продължава. Отговори, че сърцето му е широко – сега в него има друга жена. А за децата ще плаща толкова, колкото се полага на разведени родители, и няма претенции към тях. Нека ги гледаме и възпитаваме, да ни радват в старините.

Парите, които ни изпраща по пощата, са точно 200 лв. месечно, и моята пенсия е толкова. Майчинските са никакви. Вече година трудно оцеляваме.

За двете деца отиват страшно много средства, а и моите лекарства са скъпи.

Правих се на горда, но се наложи пак да го потърся.

Каза ми да съм по-кратка, че го „набутвам“. Бил на почивка на някакви острови на края на света и роумингът му излизал скъпо.

Помолих го да дава повече пари за децата. Отряза ме – каза, че няма намерение да ни хрантути, всичко това за него е минало.

Още повече – чака наследник от новата си жена!

Ето това е моята тъжна история. Сега съм на 73 години. Дъщеря ми е като пребита, пречупена, само плаче, гледа в земята.

Сигурна съм, че съжалява, че не ме послуша, когато настоявах за граждански брак.

Той е гаранция ако не за любов до гроб, то поне за ангажименти към потомството. Как ще я караме, не знам.

Но призовавам всички свои връстнички: настоявайте категорично за сватба, особено ако имате дъщери! Те са уязвими.

Тази мода е вредна.

Семейството е истинско, когато се спазват традициите и законите на страната. Как ще растат внучките ни без баща?

Дали ще се намери мъж, който да хареса дъщеря ми с две деца?

Какво дочаках?!

Дано пуста опустее тази западна мода, дошла при нас с демокрацията! Според мен свободното съжителство трябва да се забрани, иначе нацията ни ще се самоунищожи.

И.

Снимка: Pixabay.com

13 comments

 1. Силвия

  Какви глупости е написала тази жена. Подписът не решава абсолютно нищо. И женени да са били, ако е идиот, пак ще намери начин да НЕ плаща. Тя, по-скоро живее заради хорското мнение. И вместо да му се обажда за още пари, да вземе да даде на дъщеря си подкрепа, вместо да и вкарва допълнително вина, че нямало сватба. Самата тя е тиранин, но не го осъзнава.

  • И с брак и без брак, колкото съда му присъди,толкоз ше плаща!!
   Рядко след развода бащата да плаща повече!Да има как въобще да не плати!
   А и тормиза от един развод който се влачи поне 2 години и разноски за адвокати..отделно.

  • Мая Джамбова

   И аз съм на това мнение
   Един подпис нищо не значи.
   Ако е имало подпис при развод ще има хиляди разправии, допълнителни средства и протакане на делата

 2. Ами не мисля че брака е щял да помогне! Една жена винаги трябва да е независима финансово доколкото може, иначе рано или късно това е резултатът!
  Като е позволила да домакиня//слугиня така се получава! Дала е на човека с парите торално да командва парада, но това със сигурност не е било в нейн плюс и това е резултата, чака 400 лв на месец без изградена собствена кариера и т.н. Не е оправдание да имаш деца и да не работиш и да казваш; мъжа ми не иска да работя!!!

 3. Димитър Георгиев Димитров

  Сватбата вече не е за всеки и хвърлените пари на вятъра в тези тежки времена и подписа не променя нищо. Не всички имаме църковен брак, а даже някои не сме и кръщавани и подписа в съвета върши същата работа. Има семейства правили грандиозни сватби, подписи в църква и след година-две-три се разпърдяват. Сега пък плащай за развод, делба, резил!

 4. Николай Благоев

  А вай-ме забавлява това, че животът без брак бил “западна мода дошла у нас д демокрацията’ …. но вашето, ‘ традиционното’ по-ди е пубаво, за ди де огенат, той да ди пийва и да си я побийва и нака до края на света….

 5. По-добре да направят издръжките за деца по-адекватни. Какви са тези 200 лв. като само уроците са толкова.

  • Мариана Антонова

   За да не плаче и вайка, дъщеря Ви трябва, да започне работа, сега учителските заплати са 1500лв. има недостиг на млади учители, трябва да имате добър доход защото, ако се наговорят 2-3 човека могат, да Ви докладват в СОЦИАЛНИТЕ и да Ви вземат децата, вече има чакащи за ПРИЕМНИ РОДИТЕЛИ, подайте в съда Дело за издръжка, а дъщеря Ви щом започне работа, ще се поуспокои , бащата на децата вече е в друг съюз така, че връщане няма нито е първата нито последната в такова състояние …пазете психиката на децата, да не живеят в стрес..
   Ще се справите, важно е да сте здрави

   От сърце Ви желая, успех..

 6. Различна гледна точка

  Не мисля, че брака е най-важната част от едно съжителство. Вие виждате страната, в която той си гледал семейството, докато не намерил друга. А, аз мога да ви покажа една друга страна, в която брака всъщност може да бъде пречка. Става дума за един сериозен проблем, особено в нашата страна. А, той е НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ. Как би могла да си тръгне, ако има брак. Няма да говорим, че много мъже очакват от жена си да им бъде перачка, готвачка, чистачка, банкова сметка и боксува круша. Аз преживях това и да ви призная радвам, че нямах брак, защото така успях просто да си събера багажа, да взема детето си и да си тръгна. Така ми се наложи да водя само едно дело, за родителски права, което спечелих. Ако ми се наложеше да водя второ дело за развод едва ли щеше да ми стигнат парите, а и ако този човек беше сигурен, че ме е свързал с брак, сега можеше да не съм жива. Монетата винаги има две страни.

  • Силвия

   Бракът не е гаранция за нищо, издръжката при брак е същата. Просто всяка жена преди да роди би трябвало да си направи сметка дали това дете би могла да го гледа сама, без бащата. Никоя жена не бих посъветвала да седи при мъжа си, който й изневерява, само за да е добре от финансова гледна точка за децата. Ако Ви е възможно поемете гледането на малкото дете и тя да започва работа.

   • Penka Garcheva

    Да, бракът не е гаранция! Но и този гнусен разврат , който се разиграва , минава всякакви граници! По- добре ли е днеска с един , утре с друг , в други ден с трети!? Жената да не е подлога на развратници!? Какво възпитание се дава на децата!? Не го приемам този начин на живот!

 7. Един подпис нищо не значи… Дори да имаха подписан брак, щом човекът не става, значи не става! Просто има много безотговорни хора – както мъже, така и жени!

 8. Поручик Ржевски

  Подписа не означава нищо, ако нямате никаква собственост и сте на 2Х години и живеете весело на крилете на любовта в общежитие. Но ако имате собственост, тогава човека с който сте подписали ви е наследник. Без подпис може да изплащате един апартамент 20 години и накрая при нелеп инцидент да отиде при брат или сестра на вашия любим/а. Нищо, че вие сте плащали. На една позната мъжа и искаше да се разведат, за да купи апартамент. Т.е. не иска да поема отговорност. Защо го прави ако нямаше значение подписа? Май има. Мога да изброя още десетки ситуации, в които ще се окажете в много глупаво положение без подпис…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*