Home / Пътуване / На плаж в Англия! Защо не?

На плаж в Англия! Защо не?

Погледнете ли картата на Англия, в долния ляв ъгъл ще видите продълговат полуостров, щръкнал навътре между Атлантическия океан и протока Ла Манш.

Там се намират графствата Корнуол и Девън, диви и красиви природни изобилия, за които светът знае малко. Не, Англия не е само юпита от цял свят, наблъскани в подземна железница, и препускащи към финансовото Сити на Лондон. Не е и мрачни, схлупени под вечна мъгла и дъжд промишлени предградия на Ливърпул и Манчестър. Не, и там си има красива природа и „тяхното“ си море. Всъщност Корнуол и Девън са местата с най-благоприятен климат на Острова и ако днес повечето англичани предпочитат ол инклузив туризма на топлите страни, то спомените за летните почивки на по-старото поколение винаги са свързани с тези две области, пише в. „Телеграф“.

Още при навлизането в Девън и Корнуол посетителят усеща, че морето е близо. Въздухът мирише по онзи начин, нали го знаете, така, без тежката градска миризма на Лондон. Теренът е хълмист и осеян с безкрайно ширещи се пасища с кротко разхождащи се пухкави овце. Навсякъде. По брега обаче са разположени китни пристанищни рибарски градчета, обсипани с цветя и кафенета, досущ като тези на

Така изглежда Корнуол

Така изглежда Корнуол

Ривиерата в Италия и Франция. За да „стигнат“ до морето, те са се промушили през грамаданските скални клифове, обсадили целия регион и надвиснали над почти винаги вълнуващата се водна шир.

Вярвате или не, Корнуол и Девън изобилстват от прекрасни плажове с огромна широчина и спиращи дъха гледки. Не очаквайте Слънчев бряг или Златни пясъци. Става дума за безброй диви плажове, до някои от които няма и асфалтов път. А заради огромните нива на отлива в този край на света плажовете по два пъти на ден увеличават ивицата си почти двойно и се превръщат в огромни пясъчни полета, още

влажни от оттеглилата се вода. Такива скрити диаманти има по цялото крайбрежие, като дори и огромният брой кайт и стандартни сърфисти никога нямат шанс да ги пренаселят. Е, за къпане не става, или поне не и за туристи, свикнали на Средиземно и Черно море. Водата е студена. Същевременно диви, зелени и ухаещи на морски бриз туристически пътеки кръстосват целия регион, като особено си струва да се види националният парк Дартмур. Представлява хълмисто плато, прорязано от малки реки, осеяно с разноцветни храсти и цветя и простиращо се с километри сред тишината на английската провинция.

Но Корнуол и Девън далеч не се изчерпват само с природните си забележителности и безкрайната брегова ивица. Историята и културата на тези места датира още от келтски времена и всъщност това са едни от най-изпъстрените с келтско наследство места в света. И до днес тук е запазен т.нар. корнски език – издънка на келтския, за който местните полагат особено сериозни грижи да не изчезне. В духа и характера на местните също може да се открие онази естествена веселост и позитивизъм, пренесла се от келтите у тях, и свързваща ги днес далеч по-силно с ирландците, отколкото с англичаните.

Макар и днес това да не личи, Корнуол и Девън са осеяни с останки от взрива на индустриалната революция на Острова от края на 18-и до началото на 20-и век. Минното дело е било гръбнакът на икономиката в този район и ако днес туризмът е основна индустрия, то само преди стотина години минната и металургичната промишленост са заемали централно място.

Един от красивите плажове

Един от красивите плажове

Днес целият този промишлен пейзаж не е изчезнал, а напротив – вкаран е в руслото на туристическото съвремие на Корнуол и Девън. Мини, стоманолеярни, работнически общежития, пристанищни докове и доменни пещи са запазени и възстановени и привличат безброй туристи на разходка из един свят, познат ни от романите на Дикенс. Приносът на Корнуол и Девън за индустриалната революция, която стои в основата на могъществото на Британската империя от век и половина назад, е толкова голям, че промишлените пейзажи в двата района от 2005 г. са вписани в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно-историческо наследство.

Днес обаче Корнуол и Девън са романтични и тихи кътчета на фона на темпото на останалите части на Острова. Дали ще бъдете запленени от живописните рибарски селища по южните им брегове, от зелената шир на свободните пасища или безкрайната им целувка с океана, дали ще потънете в тайните на келтската история и мрачните сводове на вековните катедрали, дали просто ще отпиете глътка ейл, вгледани в безбройните яхти и кораби в залива на Плимът, ще останете доволни от едно напълно автентично английско преживяване.

Снимки: Тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*