Home / Любопитно / Ето с какво ще ви впечатли град Падерборн в Германия!

Ето с какво ще ви впечатли град Падерборн в Германия!

„Никога вече война“. Това пише на дървен кръст, издигнат в центъра на германския град Падерборн, който е основан от Карл Велики. Китното градче в провинция Северен Рейн-Вестфалия само преди около 60 години е било изравнено със земята по време на бомбардировките през Втората световна война, пише в. „Телеграф“.

Останали само няколко стари немски къщи, една от които – къщата „Адам и Ева“. Днес тя е исторически музей в града.

Бомбардировки

Навсякъде из центъра на града с над 1200-годишна история са пръснати снимки отпреди бомбардировките. Почти цяла Германия е била засегната от тях и затова автентичните стари сгради са малко и се ценят изключително високо. Сред тях е реставрираната средновековна катедрала на пазарния площад – великолепна стара сграда, която се извисява точно на мястото, където в началото на 9-и век се намирал дворецът на един от най-значимите владетели в европейската история – Карл Велики. Именно в Падерборн, който тогава бил малко селище на ръба на Франкското кралство, кралят на тогава все още варварската държава се среща с римския папа Лъв III. Карл приема главата на католическата църква с гостоприемство, а след това му помага да се върне на престола си в Рим и да победи враговете си. От благодарност paderbornпапата признава Карл Велики за римски император, превръщайки го в наследник на някогашните цезари. Отстрани на църквата днес са запазени руини, за които някои археолози твърдят, че са от самия трон на императора. Германците археолози са честни и вместо да привличат туристи с евтини сензации, са написали ясно, че това е само теория, при това доста оспорвана.

Време

В самия център на средновековното градче човек наистина може да се почувства като в машина на времето. Няма шум от коли и автобуси. Само звънът на тежките камбани от време на време нарушава тишината на каменните руини и красивите градинки, които са буквално навсякъде. Там са и изворите на река Падер, която е дала името на града. До нея има заведение, обгърнато в зеленина, което може да предложи на гостите на градчето 100 вида бира. Падер официално е най-късата река в Германия и изминава само два километра, преди да се влее в по-голямата Липе в покрайнините на Падерборн. За разлика от рекичките, които са имали нещастието да минат през София и са били хванати в бетонни канали, река Падер тече свободно в парк, който е обявен за защитена зона и който позволява на велосипедисти и пешеходци да излязат от града необезпокоявани от автомобилния трафик. По реката спокойно се носят и патици, които плуват в кристалните й води и не изпитват почти никакъв страх от хората. Падер е много къса, но и много пълноводна и само стотина метра след изворите си вече е набрала достатъчна мощ, за да захранва стара воденица, превърната в електроцентрала. Табло непрекъснато дава информация за това колко енергия е произвела. Възобновяемите енергийни източници също са навсякъде около този град, който може да се похвали с изключително чист въздух и много малко шум. Немалка част от къщите имат слънчеви панели, а край града и в цялата провинция се виждат стотици вятърни турбини. Това е и причината Германия от време на време да черпи над 50% от енергията си от ВЕИ-та.

Пътешествиеgermania

Това е един от най-религиозните градове в Германия и в него има църкви на католическата, протестантската, дори и на сирийската православна общност. Градът може да се похвали с университет, индустрия и с един от най-големите музеи на компютърните технологии в света. Не е за изпускане и музеят на тракторите. Най-красива в Падерборн обаче е природата. Това градче е съумяло да запази в самото си сърце кътче от малкото останала дива природа на Северозападна Европа. Ако човек разполага с велосипед може да обиколи десетки езера, да влезе в истински гори и да се откъсне напълно от цивилизацията, която все пак остава само на няколко крачки от нея. В покрайнините на града е запазен и старият ренесансов замък на владетелите на Падерборн. Днес той е превърнат в гимназия и там, където някога се е бистрела политиката на Свещената римска империя, днес учат деца.

Падерборн не е сред най-популярните дестинации в Германия и човек едва ли би попаднал там, ако няма познати или ако не е любител на средновековната история. Зеленото градче обаче може да те накара да се влюбиш в него заради приказните къщички, обраснали в бръшлян, пред които има винаги цветя, и заради чистия въздух като в планина. Слънцето през лятото тук се скрива късно, а се развиделява още към 4 часа през нощта.

Ако малкото градче ви е тясно, само на два часа път от Падерборн се намира град Мюнстер, който може да ви омае с Ботаническата градина и със зоопарка си.

Снимки: virtualtourist.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*