Home / Пътуване / Екстернщайне – звездните скали на планината Еге

Екстернщайне – звездните скали на планината Еге

Красивите скали привличат много туристи всяка година

Само на около 30 километра от Падерборн, Германия, се намират приказните скали Екстернщайне, чието име може да се преведе като „Звездните скали на планината Еге“.

Извисяващите се на огромна височина скални образувания са заобиколени от самодивски гори и езера. Тази умалена версия на Белоградчишките скали представлява поредица от каменни колони, които изненадващо изникват край езеро в Тевтобургската гора. Камъните са били почитани от древните саксонци, които ги използвали като обсерватория – за наблюдение на движението на слънцето и луната и за отмерване на времето. Има дори теория, че там се е намирало свещеното дърво Ирминсул, който било унищожено от Карл Велики, когато той нападнал саксонските езичници и се опитал да ги покръсти. Скоро след това в каменните колони е вграден скален манастир.Днес в скалите са издълбани десетки олтари и ниши, където посетителите палят свещи.

eksternshtayneИсторията на Екстернщайне привлякла вниманието и на нациста Хайнрих Химлер, който се интересувал от историята на старите германски племена. Имало дори идея скалите да бъдат превърнати в светилище, където нацистите да почитат паметта на арийските си прадеди, пише в. „Телеграф“. Днес Екстернщайне привлича по милион туристи на година. Входът е 3 евро и посетителите могат по тесни, но добре обезопасени стълби да се изкачат почти до върха на най-високата скала и да се насладят на гледката към Тевтобургската гора, която също има важна роля в германската история. Именно в нея в самото начало на новата ера германските племена постигат решителна победа срещу римляните и така спират нашествието на империята в земите си.

One comment

  1. Prekrasnata priroda na Germania!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*