Home / Пътуване / Странна традиция в Мианмар: Жени удължават шиите си с огромни нанизи

Странна традиция в Мианмар: Жени удължават шиите си с огромни нанизи

Теглото на разкрасяващите гривни понякога достига до 10 кг

Дълги крака, голям бюст, заоблени форми или манекенски размери – представите за женска красота в различните култури е различна. Но има едно място на света, където красотата се измерва с дължината на шията. В една област на Мианмар, в някогашните кайански племена жените носят специални нанизи от гривни, но не на ръцете, а на вратовете си, с мечтата да издължат максимално шиите си, пише сп. „Стори“.

zhena zhirafКайанските жени не само не страдат от странния хомот, който влачат, но и по никакъв начин не искат да се разделят с него. Слагат първите гривни на врата си, когато са едва петгодишни. Докато стигнат зряла възраст, тежестта на метала, с който се опасват, достига до 10 килограма тегло. Всяка гривна се огъва бавно и трудно на ръка, за да продължи предходната. Това на практика ги кара да заживеят с тях денонощно. Свалят ги само когато искат да добавят нов кръг в поредицата.

Дали от това шиите на кайанските жени наистина се удължават?

Според специалистите ефектът на тежестта, която носят постоянно, предизвиква единствено отпускане на мускулите около шията и раменете. Така се получава илюзията, че вратът се удължава.

Никой не може да каже кога и как се е зародила странната традиция. Според някои легенди жените mianmarзапочнали да слагат особените нашийници в древни времена, за да се предпазят от ухапване на тигрите, които се срещали много често по онези места. Според поверията така заприличвали на дракони и плашели хищниците. Според други теории първоначално модната днес традиция е възникнала от своята противоположност. Слагайки ринговете на врата си, жените се загрозявали нарочно, за да избегнат максимално отвличане от други, вражески племена.

Каквато и да е историята, в 21 век жените жирафи продължат да вярват в красотата на супердългите шии и посвещават живота си на тази мечта.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*