Home / Красота / Био козметика за лице: Защо натуралната козметика е по-добра от „нормалната“ козметика?

Био козметика за лице: Защо натуралната козметика е по-добра от „нормалната“ козметика?

Защо съвременната био козметика за лице е по-добра от конвенционалната козметика?

Нека да се спрем по-обстойно на този въпрос. И така, доста голяма част от конвенционалната козметика е просто вредна за нашето здраве и околната среда. Причината за това са на първо място многото синтетични, т.е. изкуствени съставки, които не идват от природата, а са създадени в лаборатории.

Синтетичните съставки се използват в конвенционалната козметика, но за съжаление и в неорганичната хранително-вкусова индустрия за изкуствено ароматизиране на продукти, оцветяване, придаване на консистенция, консервиране и много други.

Нека да се върнем малко назад, защото е много важно и да разберем защо тези синтетични вещества са толкова вредни. Например, да се фокусираме върху времето преди три милиарда години. Целият живот на Земята, независимо дали говорим за хора или животни, има общ произход и следователно общ план, който гарантира, че сме в постоянен цикъл – растем, живеем, умираме, гнием.

Да вземем като пример един банан, чиято обелка ще хвърлим, след като го изядем.

Бананите не са местни за нас, но безброй микроорганизми все още могат да ги разграждат бързо, тъй като централният структурен план е един и същ в целия свят. Това, което остава, е купчина пръст, от която може да възникне нов живот, а отгоре – малък пластмасов етикет с името на марката на банана.

био козметика

Защо да изберем био козметика?

Този пластмасов етикет е от синтетичен произход. Микроорганизмите нямат план за това и следователно не могат да го разложат.

То никога няма да може да влезе в естествения цикъл на природата, но с годините се превръща във все по-малки и по-малки компоненти, които след това имаме във водата, абсорбираме чрез храната и в крайна сметка дори намираме в нашата ДНК.

Тялото ни не може да метаболизира синтетичните съставки в естествената козметика и храната ни. В най-добрия случай той може да ги елиминира отново. В много случаи той може само да ги отложи в мастната тъкан и да създаде там „депа за опасни отпадъци“.

Това работи добре, докато не стане твърде много опасен отпадък за тялото. Последствията са кожни раздразнения, непоносимост и алергии. Тези чужди вещества масово нарушават естествения баланс на човешкия организъм и ни разболяват.

Вторият момент е използването в конвенционалната козметика на минерални масла, които се дестилират от суров петрол. За съжаление, те са и основният компонент на почти всички „нормални“ кремове, балсами или лосиони.

Минералните масла са абсолютно мъртви неща, но имат три предимства за производителите.

Първо, мъртвият материал не може да умре отново, така че петролните продукти остават вечни.

Второ, суровината е почти неограничена и струва много евтино.

Трето, минералните масла образуват един вид непропусклив филм върху кожата, който я предпазва от студ, слънце или влага.

Тази точка наистина е предимство, но при по-внимателно разглеждане бързо се превръща в основен недостатък. По отношение на повърхността, кожата е нашият най-голям абсорбиращ и отделящ орган. Минералните масла задръстват порите и пречат на кожата в тези жизненоважни функции.

Освен това, кожата е нашият жизненоважен защитен щит за предпазване от патогенни микроби. Този защитен щит се състои от милиони и милиони микроорганизми, известни също като микробиом. Минералните масла увреждат и отслабват тази кожна флора. Многото жизненоважни вещества в натуралните козметични продукти, от друга страна, подхранват, грижат се и укрепват нашия микробиом.“

Съвременната био козметика за лице не съдържа никаква микропластмаса

Конвенционалните шампоани, скрабове и др. съдържат микропластмаса. Микропластмасите са малки пластмасови частици, които не са биоразградими. Те попадат в отпадните води чрез козметични продукти при душ и къпане.

Пречиствателните станции не могат напълно да филтрират малките частици от водата. В резултат на това той мигрира по-нататък в реки, езера и морета. Това засяга рибите и другите водни обитатели, които го поглъщат чрез храната си. Същото важи и за синтетичните аромати. При използване на био козметика за лице това бива избегнато.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*