Home / Светски / Как правят предаването „Съдби на кръстопът“?

Как правят предаването „Съдби на кръстопът“?

Твърди се, че историите в „Съдби на кръстопът“ са истински

Абсолютен лидер в телевизионния ефир се превърна предаването на Нова телевизия и продуцента Краси Ванков „Съдби на кръстопът“. Освен че е най-гледаното в петък вечер, документалното риалити, както го определят, излиза и доста евтино в сравнение със серия от поредния български сериал например. Един епизод се връзва около 10 000 лева, а сериалите струват 5-6 пъти повече. А това си е сериозен плюс. На всичкото отгоре с всеки следващ епизод „Съдби на кръстопът“ предизвиква оживени зрителски дискусии в интернет, свързани с конфликтите, показани в предаването, пише в. „Уикенд“.

Основният въпрос обаче си остава: истински ли са разказваните в предаването истории?

Отговорът е – да, колкото и невероятно да звучи за българско документално риалити. Все пак всички помнят резила на „Хванати в изневяра“, което се излъчваше през далечната 2008 г. Тогава официално не беше обявено, че любовните случки се разиграват не от истински герои, а от актьори. След като това бе разкрито, зрителите се почувстваха излъгани и предаването бе свалено. Затова от „Съдби на кръстопът“ решават да не правят тази грешка и да са честни със зрителите.

„В началото беше трудно, но сега има много истории за разказване. Хората ни заливат с истории“, коментира Краси Ванков, продуцент на „Съдби на кръстопът“.

Само не става ясно къде и как ги заливат историите, т.е. по телефон ли, по имейл ли…

Трудно е да си представим, че някой целенасочено търси продуцента или връзка с предаването, за да разкаже разтърсващата си лична история и да бъде тя излъчена в национален ефир. Дори да предположим, че някой има такава цел, изглежда доста сложна за реализиране.

От предаването например не са обявили телефони, имейл адреси или някаква общодостъпна форма на контакт за всички онези потенциални желаещи да видят живота си на показ по телевизията, пък било то и с друга самоличност. Странно, нали?! И все пак не е невъзможно, ако си достатъчно нахъсан да откриеш авторите на „Съдби на кръстопът“, за да им разкажеш драмата си.

В телевизионните среди обаче се разказва една прелюбопитна теория за това как историите в „Съдби на кръстопът“ са истински, но не чути от първо лице.

Съдби на кръстопът

Съдби на кръстопът

Преди да я изложим, е нужно да се уточни, че рейтинговото предаване на Нова е немски формат. То е по лиценз на компанията „Filmpool“. За първи път предаването се е излъчвало по RTL, през есента на 2013 г. се завърта у нас и в още няколко европейски държави – Полша, Естония, Литва, Латвия, Чехия. Форматът вече се излъчва в над 37 страни, навсякъде със завиден рейтинг.

Телевизионерите наричат такъв тип предаване „скриптед риалити“, т.е. „разписано сценарно риалити“.

И тук е ключовият момент с историите. В гилдията се коментира, че не е изключено голяма част от сюжетите да са взети от немския формат и да са адаптирани за българския зрител. Възможно е и всички да са български, както твърди и Краси Ванков. Но как наистина той и екипът му достигат до тези разтърсващи истории, чудят се зрители, при положение че няма общодостъпна обратна връзка за желаещи да видят житейските си драми по телевизията.

Никой не може да си изфантазира толкова много, и то вълнуващи сюжети, говорят в гилдията. Затова възможното обяснение е да са сценарно разписани истории от таблоиди или пък например от полицейски хроники. Взимат се казусите, коментират в телевизионните среди, и се пише сценарий по тях. Естествено, самоличността на действителните лица остава в пълна тайна. Така че историите все пак са истински и все пак са се случили в България. Затова принципно може да са искрени обясненията на Ванков, че с екипа му правят всичко възможно да „замаскират“ самоличността на действителния герой, града, в който живее, и всички онези признаци, по които някой може да го разпознае. И все пак не е изключено Ванков и екипът му да се срещат с хора, да записват историите им и после да ги екранизират.

Макар че така и не стана ясно как точно от „Съдби на кръстопът“ изнамират и се свързват с въпросните герои.

Обратната връзка също остава загадка.

Колкото историите, толкова и героите вълнуват зрителите на „Съдби на кръстопът“. За тях поне е абсолютно ясно казано, че не са истинските герои. Даже си има и кастинг, за който се върти реклама по Нова тв. Е, не се казва, че се търсят непрофесионални актьори специално за „Съдби на кръстопът“, но някак си се подразбира. Все пак друго подобно документално риалити няма в ефира на Нова.

В гилдията се коментира, че по всяка вероятност кандидатите се отсяват от кастинг агенция. И не е задължително всички да са одобрени. Всъщност желаещите да блеснат в „Съдби на кръстопът“ преминават през сериозна „цедка“. Първо се записват данните им и им се прави снимка. Събраната информация се преглежда от екипа на „Съдби на кръстопът“ и следва втория етап – събеседване и поставяне на актьорска задача. Ако кандидатът премине успешно и този етап, се събира с други няколко одобрени непрофесионални актьори. Следва втора проба – този път за цял епизод. Правят се различни комбинации между кандидатите, за да се прецени кой с кого се „допълва“ най-добре пред камера.

Що се отнася за подбора на непрофесионалните актьори за „Съдби на кръстопът“, продуцентът Краси Ванков е доста по-словоохотлив. Той е разяснявал, че с екипа му винаги търсят максимална достоверност, т.е. допирни точки между историята в конкретния епизод и личния живот на този, който ще я пресъздаде на екран. Не се набляга на актьорските качества на кандидатите, а на това те да са преживели нещо подобно на сюжета, в който ще играят. Затова историите в „Съдби на кръстопът“ изглеждат толкова автентични, защото участниците пречупват конкретната случка в сценария през личните си преживявания.

Кандидати да се включат в „Съдби на кръстопът“ не липсват.

И как иначе – освен че ще блеснат в национален ефир като актьори, получават и добро заплащане. Твърде възможно е да им се плаща на епизод, а не на час.

Все пак става въпрос за аматьори и се предполага, че се правят много дубли, преди да се постигне желаната сцена. Естествено, не може да се знае колко точно е хонорарът на участниците в документалното риалити.

И все пак възнаграждението, което взимат непрофесионалните актьори, е доста приемливо в сравнение например със средната за страната заплата. В телевизионните среди се коментира, че за такъв тип работа хонорарът по всяка вероятност варира между 500 и 1000 лева.

Разбира се, ако екипът замръкне на снимачната площадка, сигурно му се плащат извънредни, раздават се сандвичи и т.н.

Заснемането на един епизод отнема няколко дни. А колко от участниците в „Съдби на кръстопът“ биха получили подобно заплащане за няколко дни работа?!

И все пак задачата им не е лесна. Екипът на предаването може и да разказва, че актьорите често импровизират пред камера, но със сигурност преди това им се дава сценарий, с който да се запознаят подробно.

Следват репетиции, дубли, обсъждане на сцени, докато накрая не се стигне до поредния рейтингов епизод на „Съдби на кръстопът“.

3 comments

  1. iskam da uchastvam v epizoda sudbi na krustoput Na 17godini sum ot grad sofia zanimavam se sus boks v nacionalnia otbor sum ot 2012 godina zanimavam se s boks ot 2008 ako ima nqkakuv epizod dori s rolqta na boksiora molq ako moje da q vzema az 🙂

  2. iskam da uchastvam v epizoda sudbi na krustoput Na 17godini sum ot grad sofia zanimavam se sus boks v nacionalnia otbor sum ot 2012 godina zanimavam se s sporta ot 2008 ako ima nqkakva rolq na boksiora molq ako moje da q vzema az 🙂

  3. Бахти жената 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*