Home / Любопитно / Защо традиционната булчинска рокля е бяла?

Защо традиционната булчинска рокля е бяла?

Белият цвят не е символ на чистота в случая

Почти всяка жена мечтае някой ден да се види с бяла рокля. Макар през годините постоянно да намалява броят на хората, вярващи в брака, голям процент от дамите не биха имали нищо против да се превърнат в приказни принцеси, обличайки разкошен бял тоалет.

Странно или не, традиционният бял цвят на булчинската рокля не е символ на чистотата и девствеността. rokliОсновната й функция през вековете всъщност е била… показността.

„Тук не става въпрос за чистота, а за богатство. През 18-19 век единствено заможните дами се омъжвали в бели рокли“, обяснява Едуина Ерман от лондонския музей „Виктория и Албърт“.

По онова време не е имало перални и всички дрехи се изпирали на ръка. Именно затова само богатите, които си позволявали svatbena roklyaнаемането на прислужници, носели тоалети в бял цвят.

Бялата сватбена рокля е била популяризирана от кралица Виктория. Тя била облечена с такъв тоалет по време на сватбата си с принц Албърт през 1840 година. През вековете роклята се е развила, останала е на мода и днес продължава да съществува.

„Ако все пак искате да носите цветна рокля, да ходите боси или да сте облечени с панталон, направете го! Най-важното нещо в брака е уважението, а не тоалетът, който носите на сватбения си ден“, убедена е Едуина Ерман.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*