Home / Любопитно / ТОП 3 на българските герои за 2014 година

ТОП 3 на българските герои за 2014 година

Всеки ден, всяка седмица и всяка година имат своите герои, които бележат животите ни и историята на света. Тази година множество българи белязаха съзнанията ни, както и родната, и световната история със своя героизъм, умения и несломима воля. Колегите от в. „Телеграф“ ни представят трима от тях, за да си припомним набързо колко много са постигнали и колко много още могат да ни покажат. Първа в списъка е голямата малка Победителка…

Победителката

9-годишната Крисия Тодорова се превърна в българското чудо на детската „Евровизия“ тази година. Въпреки че остана втора на финала в Малта, за милиони зрители тя беше най-добрата и неслучайно я нарекоха „победителката“. Тя изпълни изключително емоционално и въздействащо баладата на Слави Трифонов „Планетата на децата“. Въпреки че е още дете, Крисия се справи много по-добре от доста изпълнители с дълъг стаж на сцената. Нейни партньори в проекта бяха близнаците пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови. Те заедно със славея на Лудогорието се превърнаха в национални герои съвсем заслужено и при завръщането им у нас бяха почетени и от президента, и от Народното събрание. Логична след това бе и поканата да пее в Европейския парламент, където американският президент Барак krisiyaОбама организира традиционната си закуска с политически лидери. Министърът на туризма Николина Ангелкова дори предложи Крисия да стане лице на българския туризъм.

Боксьорът

Звездата ни в профибокса Кубрат Пулев допусна първата си загуба на ринга през тази година. Наред с нея обаче Кобрата спечели нещо много по-важно – любовта и вярата на българина. На 15 ноември нашето момче се изправи срещу най-голямото си предизвикателство – световния шампион Владимир Кличко, в мач, чакан от Кубрат цял живот. Суровата статистика гласи – загуба с нокаут в пет рунда, но това, което може би ще накара Пулев да се завърне още по-силен, няма цена. В Хамбург зад него застана цяла България. Едва ли имаше нашенец, който да не се интересуваше от тази битка и който да не застана пред телевизионния екран, за да стиска палци за него. Кобрата сеkobrata превърна в обединител на всички българи. В онези часове нямаше Левски, нямаше ЦСКА, нямаше и сини или червени на политическото поле. Всички бяха за Кубрат, включително и тези 5-6 хиляди наши сънародници на трибуните в зала „О2 Арена“. След поражението Кобрата намери сили да се изправи, а първата му работа бе да благодари на всички свои сънародници, че бяха зад него.

„Продължаваме напред. Аз ще спечеля тази титла. България е над всичко“, отсече Кубрат. Думи на голям шампион.

Принцесата

Българската принцеса на „Дисни“ е едно от онези изключително впечатляващи същества, които знаят какво искат и го постигат с много плам и умения. Името й е Светла Радивоева и под ръцете й се раждат най-вълшебните и приказни светове, които може да срещнем изобщо. Българката е аниматорка при „бащата на Мики Маус“, а тази година стана горд собственик и на „Оскар“ за своята принцеса Елза от касовия филм „Замръзналото кралство“.

28-годишната ни гордост рисува от съвсем малка и постепенно в главата й е узряла идеята, че иска да стане аниматорка. Не дизайнерка, художничка или нещо друго, а именно аниматорка. Пътят към „Дисни“ започва от Националната svetva zamraznaloto kralstvoгимназия по полиграфия и фотография, а след това в Нов български университет, специалност „Анимация и анимационна режисура“. Един от преподавателите й е Антони Траянов – създателят на първия цветен Сънчо, „Умно село“ и „Тримата глупаци“. Той я насочва към студио, набиращо екип, в който я включват много бързо. Първият голям проект на Светла се оказва най-скъпата пълнометражна анимация – „Астерикс и викингите“. В „Дисни“ тя кандидатства за обучение, а те направо я канят да започне работа. Така започва един сън, от който, както тя самата казва, все още не се е събудила.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*