Home / Любопитно / 7 правила за пазаруване онлайн

7 правила за пазаруване онлайн

Развитието на дигиталните технологии през последните десетилетия доведе до подем на електронната търговия.

Онлайн пазаруването е бързо и удобно, дава ви достъп до брандове и магазини, които не са налични във вашето населено място или държава, може да бъде осъществено по всяко време на денонощието и дава възможност за сравняване на цените на една и съща стока в различните магазини и избор на най-изгодната.

Пазаруването онлайн има и други предимства – възможността да обмислите в рамките на 14 дни дали да задържите, или да върнете закупен артикул – нещо, което все още е лукс и по-скоро изключение, отколкото добра търговска практика във физическите магазини.

Сигурността, достъпът до неограничен брой стоки и услуги от удобството и спокойствието на дома ще продължат да увеличават дела на онлайн пазаруването спрямо общия дял. Като всяка дейност и то има своите тънкости и правила, следването на които гарантира безопасност, удовлетворение от покупката и сигурност на личните данни.

Кои са седемте най-важни сред тях?

Пазарувай през собствено устройство.

пазаруване онлайн

Пазаруване онлайн – какво трябва да знаете?

Правилото е съществено, за да предпазиш личните си данни и тези от картата си от посегателство и злоупотреба. Използвайки чуждо устройство или такова за общо ползване на работното място, ти оставяш следа и всеки с добра компютърна грамотност може да получи данните ти.

Знаейки тези от картата ти, злонамереният човек може да ги използва за пазаруване и разплащане онлайн. Ако все пак се наложи да използваш чуждо устройство, увери се, че излизаш от профила си, създаден за онлайн магазина, след приключване на поръчката, както и от електронната си поща, не запазвай пароли и данни и изтрий историята и кеша.

Провери сайта.

Извърши задълбочена проверка на онлайн магазина на търговеца. Предпочитай познати сайтове. Ако този, от който желаеш да поръчаш артикул, ти е непознат като име, обърни внимание на следните неща:

В магазина достъпни трябва да бъдат данните на търговеца – ЕИК, град, телефон, име на фирмата. Ако е предоставена само форма за контакт, внимавай, това е нередност, която може да означава измама.

Провери защитен ли е сайтът със SSL сертификат. Катинарчето до името на сайта показва, че има криптиране на връзката между сайта и потребителя, тоест, че личните ти данни са защитени от прихващане и разкриване от трети лица. SSL сертификатът осигурява спокойствие и сигурност на потребителя при въвеждане на конфиденциална информация.

Потърси онлайн мнения на потребители за търговеца. Можеш да достигнеш до полезна информация.

Възползвай се от преглед на стоката преди разплащане.

Повечето търговци предлагат преглед на заявената стока преди заплащането ѝ на доставчика. Липсата на такъв не е задължително да сочи измама, ако търговецът е юридическо лице с легален сайт. Ако обаче купуваш от физическо лице, откажи пратка, която е изпратена без опция за преглед.

Не са малко случаите, в които получателят открива след плащане, че в плика му има парцали вместо поръчаните маркови дрехи. Дори това да се случи в присъствието на куриера, но след извършено заплащане, няма да може да възстановиш парите си и единственият ти път е подаване на жалба за измама, която не винаги има положително развитие.

Сравнявай цените.

Едно от предимствата на пазаруването онлайн е възможността да се сравнят цените и условията за доставка. Един и същи артикул може да се предлага на много различни цени. Насочи се към най-ниската и към магазини, предлагащи безплатна доставка. Това ще ти спести много средства, ако поръчваш тежки и обемни стоки като мебели, чиято доставка може да достигне и 3-цифрена сума.

Не купувай и не избирай само по снимка. Снимките са, за да продават. Често те са обработени и подобрени. Потърси ревюта на продукта от потребители, снимки, споделени от тях.

Изчети мнения и тогава направи своя избор.

Запиши се за бюлетина за новини на онлайн магазини, които харесваш. Така ще получаваш на електронната си поща информация за промоции и намаления, както и талони за отстъпка и ще можеш да пазаруваш по-изгодно.

Ако при обявяване на значителна промоция или на намаление с висок процент на желана скъпа стока, нямаш налични парични средства, може да разчиташ на бърз, удобен и изгоден онлайн заем. В голям процент от случаите намалението си заслужава и покупка чрез теглене на кредит излиза по-изгодна, въпреки че кредитът има лихва, отколкото покупката на стоката, когато е извън промоция. Повече за онлайн кредитите, от които може да се възползваш, научи тук: https://cashonline.tbibank.bg/

Инсталирай надеждна антивирусна програма на устройството, от което извършваш онлайн пазаруването.

Не се предоверявай, пазарувай умно и проверявай.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*