Home / Любопитно / Котел на твърдо гориво – с какви видове гориво работи?

Котел на твърдо гориво – с какви видове гориво работи?

Ако изключим „всеядните“ котли с естествена или принудителна тяга, повечето модели са фокусирани върху конкретен вид гориво, а някои производители дори фиксират неговия размер.

Освен това, независимо от дизайна и принципа на работа на даден котел на твърдо гориво, мощността, посочена в паспорта, задължително е „обвързана“ с конкретен тип.

Например към марката въглища и размера на фракцията или към дървата за огрев, като е посочена вида на дървесината и влажността.

Всички твърди горива се различават по калоричност и това също трябва да се вземе предвид, преди да изберете котел на дърва.

Въглища

котел на твърдо гориво

Котел на твърдо гориво – какво трябва да знаем?

Черните въглища имат висока калоричност – плътната структура и ниското ниво на вътрешна влага осигуряват добра производителност.

Антрацитът не е по-нисък, често надминава въглищата по отношение на калоричността, но струва повече. И температурата му на горене е по-висока, което се отразява на издръжливостта на оборудването (решетки, горивна камера, комин).

Кафявите въглища се характеризират с високо съдържание на незапалим остатък (баласт), а понякога и с високо ниво на влажност.

Поради това калоричността може да е по-ниска от тази на дървата за огрев или дървесното гориво.

Дърва

В допълнение към дървата за огрев, котлите на твърдо гориво могат да работят с дървообработващи отпадъци като кора, дървени стърготини, дървени стърготини. Но дървата за огрев остават най-популярният и достъпен вид твърдо гориво. И ако къщата има и камина, тогава в този случай изборът е ясен. Също така, повечето модели модерни енергийно ефективни котли, като пиролизни или дълготрайни, са фокусирани върху изгарянето на дърва.

Калоричността на дървата за огрев е средно с 10-20% по-ниска от тази на въглищата, но те имат свои собствени предимства, които „благоприятно“ влияят върху живота на оборудването:

– Ниско съдържание на неизгорели твърди остатъци (особено в котли с продължително горене и газови котли)

– Относително ниска температура на горене

– Висока производителност на пиролизни газове, чието изгаряне повишава ефективността на котела

– Почти пълна липса на сяра в димните газове (няма условия за появата на киселина, когато се комбинира с водни пари)

– Ниска температура на изхвърляните продукти от горенето в сравнение с въглищата.

Торф

Този вид гориво рядко се използва в естествената си форма – по-често като част от брикети. Може би това е един от най-щадящите варианти за гориво за котли. Но има доста ниска калоричност, ако сравним „обемни единици“ – средно два пъти по-ниска от тази на дървата за огрев и три пъти по-ниска от тази на въглищата. Въпреки че килограм торф в брикети дава толкова топлина, колкото дървесните пелети и 20-25% повече от дървата за огрев със съдържание на влага 20%.

Някои източници сравняват калоричността на различните видове гориво за 1 кг, което често подвежда потребителите. По-правилно е да се сравняват в обемни единици – те се появяват като характеристики на капацитета на пещите.

Пелети

Заемайки междинно място по отношение на калоричността между въглищата и дървата за огрев, този вид гориво съчетава техните предимства:

– Осигурява почти пълно изгаряне с минимален твърд остатък под формата на пепел

– Има относително ниска температура на изхвърляните продукти от горенето

– Ви позволява напълно да автоматизирате отоплителната система, включително подаването на гориво от бункера към горивната камера, и не изисква ежедневна поддръжка

– Ако говорим за перспективите, тогава това е един от най-атрактивните видове гориво – възобновяеми и екологично чисти, които при изгаряне не вреди на околната среда

Кой котел е по-добър?

Като се имат предвид котли на твърдо гориво за продължително горене, рейтингът на най-добрите ще бъде малко двусмислен. Има многобройни класации на котли за отопление на твърдо гориво, които се основават на различни критерии. Например, обемът на продажбите на пазара, проучвания на собствениците, експертни оценки на специалисти по надеждност и ефективност.

Но да се каже недвусмислено, че даден модел е „най-добрият“, е най-малкото неправилно, поради различния принцип на работа и субективния подход при избора на оборудване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*