Home / Любопитно / Какво трябва да знаем, ако ще купуваме моторни верижни триони?

Какво трябва да знаем, ако ще купуваме моторни верижни триони?

Как да изберем моторен верижен трион?

Верижният трион придоби такава голяма популярност не само поради своята уникалност и достъпност дори за обикновен човек.

Първо, както разбирате, този инструмент е много универсален и се използва в професионални и домашни области. Второ, той е много ефективен – малък трион се побира лесно в багажника на кола, но в същото време е способен да нареже цяла каруца дърва за огрев за един ден. Трето, високата мобилност на верижния трион не изисква източник на енергия и всичко, което трябва да имате за работа, е бензин, масло и сръчни ръце. Четвърто, най-неопитен потребител, да не говорим за опитен дървосекач, може да овладее уменията за работа и дори леки ремонти с него.

Класификация на моторните верижни триони

трион

Какво трябва да знаем за моторните верижни триони?

Преди да купите резачка, трябва да вземете решение за количеството работа, която трябва да се извърши и интензивността. Това е отправната точка при избора на единица. Ако закупите например модел с твърде слаба мощност, тогава той няма да се справи напълно със задачата си и ще работи за износване. И обратно, след като сте закупили мощен и скъп модел, базиран на резерва на мощност, който няма да работи сам, можете да се срещнете с прекалено голямото му тегло и размери, което не е много удобно.

Същността на класификацията на верижните триони е разделянето им на три вида според спецификацията, в зависимост от конкретното предназначение, областта на използване и интензивността на режима на работа.

Професионални моторни триони

Този клас се използва активно в горското стопанство, отличава се с изключителна надеждност и производителност, предназначен за най-дългата и тежка работа през целия работен ден. Мощността на двигателя на професионалните верижни триони достига почти 9 к.с., съответно теглото им ще бъде по-голямо. В същото време те са най-технически балансирани (най -добра специфична мощност, най-нисък разход на гориво на единица мощност) и удобни, с използването на антивибрационни елементи и напреднали разработки.

Професионалните моторни верижни триони се използват за дърводобив, рязане на дебела и зряла дървесина, прореждане на горски насаждения. Потенциалните потребители са професионални дървосекачи, лесовъди и понякога комунални услуги.

Трионите от този клас бързо се справят с всяка работа, но не трябва да преследвате висока мощност напразно. Ще бъде физически трудно за обикновен неспециалист да се справи с професионални модели, които изискват опит и технически разбирания, освен това са много скъпи.

Полупрофесионални моторни триони

Този клас се нарича още ферма, триони за селското стопанство и градинарството. Това са надеждни верижни триони, заедно със значителна мощност, те имат оптимално тегло и размери, което ги прави доста универсален вариант.

Полупрофесионалните триони са адаптирани в строителството, рязане на дърва, събиране на дърва за огрев, селско стопанство, градинарство и озеленяване. Използва се предимно от фермери, комунални услуги и жители на селските райони, които активно използват резачка.

Моделите от този клас не издържат на екстремни натоварвания като професионалните, но имат много широк спектър от приложения, което ги прави много популярни. Наред с високата надеждност и удобство, те са достъпни и лесни за управление.

Домакински верижни триони

Това са верижни триони за грижа за градински парцел и лятна резиденция, събиране на дърва за огрев, рязане на малки дървета, храсти и стари клони и други малки работи с трион, така че те често се наричат ​​любителски. Въпреки името, домакинският клас се използва не само от обикновения човек, а и от професионалистите – те почти винаги имат по-прост трион в арсенала си като помощен инструмент.

Дизайн

Електрически

Най-често срещаните верижни триони се захранват от електрическата мрежа. Експертите препоръчват свързването им към заземени удължителни кабели, защитени от влага и прах (клас IP44 или по-висок). Такива модели са леки, надеждни и лесни за използване. Единственият им недостатък е ограниченият обхват.

Акумулаторни

Ако планирате да работите на голямо разстояние от вашия дом или помощни помещения, трябва да закупите безжичен верижен трион. Захранва се от батерия с капацитет 20-60 минути непрекъсната работа. При изчерпване на захранването можете да презаредите устройството или да смените батерията, ако това е предвидено в дизайна.

Местоположение на двигателя

Надлъжно

При компактните електрически триони двигателят е монтиран надлъжно – оста му е на една линия с гумата. Този дизайн води до почти перфектно разпределение на масата. Това означава, че устройството няма да се изплъзне от ръцете ви или да се наклони настрани. Такива модели са идеални за работа на височина или на труднодостъпни места.

Напречен

За рязане на големи трупи и строителни материали е по-добре да изберете електрически трион с напречен двигател. Неговите предимства са повишен въртящ момент, по-голяма надеждност на трансмисията и по-малко усилия при работа с особено твърда дървесина.

Мощност

Изборът на електрически трион за производителност ще зависи от целта, за която купувате устройството. Моделите с мощност до 2 kW се считат за домакински. С тяхна помощ можете лесно да отрежете сухи клони от дърво, както и да подготвите дърва за барбекю или огън. Те са леки, компактни и много икономични.

Ако ви предстои дълга интензивна работа, по-добре е да обърнете внимание на полупрофесионален електрически трион с мощност от 2 до 3 kW . Тя бързо ще изреже труп с голям диаметър и ще помогне да превърне огромни греди в къси дървени заготовки.

Дължина на лентата

Скоростта на рязане и максималният диаметър на дървото зависи от този показател. За проста работа в градината е подходяща гума с дължина до 35 сантиметра . Тя бързо ще се справи със задачата си, но няма да ви попречи да се изкачите по стълба или да се наведете над дънер. Ако работата е поставена на поток и трябва да режете големи стволове, по-добре е да изберете модел с дължина до 40 см .

Стъпка на веригата

Друга важна характеристика влияе върху производителността и определя натоварването на двигателя. Представлява средното разстояние между нитовете, свързващи връзките. Най-често има електрически триони със стъпка на веригата от 0,375 инча.

Подходящи са за бързо рязане на детайли. Ако фината изработка и дългият живот на двигателя са по-важни за вас, по-добре е да дадете предпочитание на модел със стъпка от 0,325 инча.

Метод на опън

В много триони веригата се монтира с помощта на специални инструменти – ключове, отвертки или шестограми. Този метод на инсталиране се счита за по-надежден, но изисква много време и усилия. Ако искате да улесните работата си, изберете модел с механизъм за бързо опъване. Тя ви позволява да фиксирате веригата с въртяща се дръжка.

Система за безопасност

Работата с режещи инструменти изисква изключително внимание. Едно грешно движение може да причини сериозни наранявания. Ето защо повечето верижни триони са оборудвани с пластмасови екрани, за да ви предпазят от стружки и трески.

Но дори и такова устройство може да се вземе само ако имате подходящо оборудване – очила и ръкавици. Много електрически триони също са оборудвани с моторна спирачка. Той мигновено спира веригата, когато тя заседне, намалявайки силата на дръпването.

Система за смазване

За забавяне на износването на зъбите се използва специално масло. Охлажда веригата и намалява триенето. При базовите триони смазването се доставя от ръчна помпа, която изисква периодично изпомпване. При по-напредналите модели маслото се нанася автоматично върху веригата. Това прави работата наистина лесна и удобна.

Комфорт при работа

Без значение колко перфектен е електродвигателят, той няма да работи без шум и вибрации. Колкото по-силно е треперенето, толкова по-бързо се уморяват ръцете. За решаването на този проблем се използват специални антивибрационни дръжки, монтирани на еластични окачвания. Създават всички условия за продължителна комфортна работа.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*