Home / Любопитно / Как да направим добра снимка на часовник?

Как да направим добра снимка на часовник?

Пазарът на стари часовници процъфтява и според Ню Йорк Таймс вината за това е на Instagram. През последните години хобито за колекциониране на часовници разшири своите последователи от предимно възрастни мъже до млади професионалисти, отбелязващи хаштагове и готови да парадират с колекциите си. Но има множество лоши снимки на часовници, които се характеризират с ярки кристали, размазани циферблати и корпуси, покрити с отражения или оградени с косъмчетата на китката. Оказва се, че всъщност дори да имаме луксозен и красив мъжки часовник, то не е никак лесно да го заснемем по начин, който да го показва в най-добрата му светлината. Качествените снимки на часовници в инстаграм са цяла наука, която включва поза, ъгъл на снимане, позиция на часовника, декор и светлина.

Звучи сложно, нали?

Това е мястото където идва Атом Мур. Мур направи кариера, снимайки часовници. Той работи в часовниковата и бижутерска фотография от години, има няколко художествени изложби, показващи неговите портрети на часовници и в момента работи като директор на Analog/Shift – онлайн магазин на маркови часовници, уважаван както за уникалната си курация, така и за отличната си фотография.

снимка на часовник

Как се снима часовник?

Ето неговите съвети за овладяване на сложното изкуство за фотографиране на ръчни часовници:

Подготовка на декорите/сцената

Ако искате малко повече от просто снимка на китката си – избраният от вас фон и реквизит имат огромно значение.

„Добре е да изберете неща, които да се съчетаят с темата на часовника“, Казва Мур.“Часовникът авиационен ли е? Или състезателен? Ретро ли е, или по-модерен?“

Тъй като Мур снима предимно винтидж часовници за Analog/Shift, той използва ретро реквизити или остарели парчета дърво или метал. Мур обяснява също, че ако сте навън и нямате достъп до изчистен фон, е хубаво да потърсите текстурирана повърхност за фон като качествен плот от хубаво дърво или гранит. И, разбира се, преди да започнете да снимате, избършете хубаво кристала и корпуса на часовника от пръстовите отпечатъци и праха.

Позициониране

„Отблясъците са огромен проблем, когато се опитвате да нагласите правилната светлина към часовника“, казва Мур.“Ще видите много хора, които пускат техни снимки онлайн с въпрос: “Как мога да я заснема по-добре?“. Решението, което той предлага, всъщност е много просто – „Сменете ъгъла на часовника си дори и съвсем леко“. Това също би помогнало да се избегнат отраженията на камерата и на Вас самите.

Осветление

Докато с естествено осветление могат да се постигнат добри резултати, създаването на собствена светлинна настройка предлага повече контрол. Освен това е и много лесно.

Мур предлага да закупите единична LED светлина (панелите с множество LED светлини ще имат отражение на всяка поотделно) – това може да е LED фенерче или професионално осветление. Освен това той предлага да се използват няколко листчета сгъната бяла хартия или бял кадастрон, които да се използват като импровизирана дъска за произвеждане на още повече дифузна светлина.

„Дифузното осветление е чудесно, защото ще придаде този приятен мек външен вид и всички детайли на часовника ще могат да се видят доста лесно“, казва още Мур.

Снимайте с DSLR камера

Сложният часовников циферблат – стрелки, индекси, лога и шрифтове, затруднява фокусирането. Мур предлага да се гмурнете в по-дълбоките води, за да направите всичко да изглежда ясно очертано. За да постигнете това, особено голямо значение има оборудването Ви. Ако снимате с DSLR камера или друга, но с по-голям сензор, ще е нужно да спазвате по-далечно отстояние от заснемания обект и да снимате с по-дълъг обектив. Също така, ако осветлението Ви позволява, снимайте с f-stop (известно още като „по-затворена бленда“) , което ще спомогне за още по-голяма наситеност на детайлите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*