Home / Любопитно / Кои видове дълг влияят най-много на качеството ви на живот?

Кои видове дълг влияят най-много на качеството ви на живот?

Направено е полезно проучване сред потребителите, за да се разбере кои са най-стресовите дългове за тях.

Въпреки че е вярно, че всеки дълг може да направи живота ни по-труден, не всички те са равни в това отношение. Някои дългове могат да имат огромно влияние върху нивата на стрес, докато други едва се усещат.

В нашето проучване за психологическата цена на дълга открихме, че средно 70% от потребителите с дълг изразяват удовлетворение от живота си, в сравнение с 83% от тези без дълг. Но също така откриваме, че този процент се променя в зависимост от вида на дълга, който има потребителя.

Въз основа на тази информация, ето къде се нарежда всеки вид дълг въз основа на това как влияе на качеството ви на живот.

1. Медицински дълг

Само 64% ​​от тези с медицински дълг са доволни от живота си, което го прави най-стресиращият вид дълг.

Една от причините за това е, че медицинският дълг често е резултат от здравословен проблем, който вече е стресиращ сам по себе си. Всеки път, когато видите сметката си, това може да бъде болезнено напомняне за това, през което сте преминали.

дълг

Как влияят дълговете на качеството на живот?

Тъй като всеки, който е получил сметката за лекар или болница, може да удостовери, че медицинските разходи също са скъпи и обикновено не ви се отпуска много време, за да платите изцяло. Това може да направи медицинския дълг уникално труден за изплащане. Всъщност 42% от потребителите с медицински дълг плащат по-малко от минималната сума за плащане.

2. Студентски заеми

На второ място в списъка е дългът за студентски заем. В случая 71% от кредитополучателите са били доволни от живота си. Срещу 29%, които не са били.

Студентските заеми са друг вид дълг, който трудно може да се изплати. 22% от кредитополучателите плащат по-малко от минималната сума на месец.

3. Кредитна карта и кредити без постоянен доход

75% от потребителите с дълг по кредитни карти и бързи кредити с месечни вноски отчитат удовлетворение от живота.

По-рядко потребителите с тези видове дълг да имат проблеми с извършването на плащанията си. Само 8% с дълг по кредитна карта и 9% с бърз заем плащат по-малко от минималното. Това все още е проблем, но тези проценти са много по-ниски, отколкото са при студентските заеми и медицински дълг. Само имайте предвид, че за разлика от другите видове дългове, извършването единствено на минимални плащания по дълга на кредитна карта винаги е лоша идея поради времето, което ще ви отнеме, за да изплатите всичко в пълен размер.

4. Заем за автомобил

Приблизително 82% от тези със заем за автомобили са доволни от живота.

Автомобилните заеми често имат ниски лихви и тъй като колата е един вид обезпечение по сделката.

Трябва да внимавате и да купувате автомобил, който можете да си позволите, а не да се сдобиете със заем, който ви отнема повече от четири или пет години за изплащане. Ето защо един от най-ценните съвети за финансиране покупката на автомобил е да погледнете общата сума на заема и продължителността на срока.

5. Ипотечен заем

От потребителите с ипотека, 86% са изразили удовлетворение от живота си, така че можете да кажете, че всъщност е по-стресиращо да нямате ипотека.

Ипотечните кредити са сериозен ангажимент, като се има предвид, че те обикновено продължават от 15 до 30 години, но предлагат и някои от най-ниските лихви. А парите, които плащате, ще бъдат насочени към актив, който трябва да се увеличи, поне в дългосрочен план.

Не позволявайте дългът да ви тежи

И така, какво можете да направите, за да не може дългът да окаже влияние върху качеството ви на живот?

Първата стъпка е да направите всичко възможно, за да избегнете по-стресиращите видове дълг. Проследявайте разходите си, за да не натрупате дълг по кредитна карта или да не се окажете в нужда от бърз кредит. Старайте се да си плащате вноските за здравно осигуряване и да събирате средства в спешен фонд.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*