Home / Семейство / Как правилно да мотивираме детето да спортува?

Как правилно да мотивираме детето да спортува?

Започнете с възпитанието към двигателната култура още от най-ранна възраст

 

дете спорт

1. Насърчавайте детето да обича спорта. Най-добрата мотивация за едно дете – да се забавлява по време на обучение, да намира нови приятели и да чува похвали от треньори и родители.

2. Уважавайте избора на детето, ако не иска да тренира.

3. Позволете му да прави грешки. Грешките и преодоляването на предизвикателствата – това е част от обучението. Ако едно дете постоянно се страхува да направи нещо нередно, то няма да има никакво желание да се учи.

4. Позволете на хлапето да си постави реалистични цели и да поеме отговорност за тяхното постигане. Внимателно му помогнете да избере постижими цели, които ще увеличат мотивацията му за обучение и не омаловажавайте постигнатото.

5. Винаги питайте за успехите и неуспехите на вашето дете. Не бъдете прекалено взискателни, но показвайте и заинтересованост към онова, което върши на спортната площадка

6. Напомняйте на детето си, че спортът е полезен за здравето. Бъдете и пример за подражание, и приятел. Помагайте му да приготвя чантата си за тренировки и правете упражнения заедно с него.

Това, което никога не трябва да направите:

1. Не приписвайте спортните успехи на детето като ваша заслуга. Много родители погрешно вярват, че те са причина и предпоставка за тези успехи. Не забравяйте, че вашето дете е уникален индивид със собствени интереси и качества.

2. Не си търсете извинения, че спортът може да навреди по някакъв начин на детето. Освен това бъдете безпристрастни. Не му вменявайте, че загубата е следствие от лоша екипировка или некомпетентни съдии. Родителите смятат, че така помагат на детето, но всъщност му вредят. За съжаление по този начин вие предпазите детето да се учи от грешките си. Децата бързо ще свикнат да обвиняват другите за своите недостатъци и грешки.

3. Насърчавайте го да участва активно в конкуренцията, но не се фокусирайте прекалено върху победата. Ако чакате от детето само победи, ще го разочаровате и така може да го накарате да загуби интерес към физическото възпитание. Обяснете на себе си, а след това и на рожбата си, че поражението не е причина да се разстрои, а само един от етапите на обучение.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*