Home / Любов / Ето как да блеснете на сватбата си!

Ето как да блеснете на сватбата си!

Бъдещи съпрузи се обръщат към професионалист, за да направят запомнящ се първи танц, който да умили цялата рода. В последните години тази услуга се превръща в тенденция и все повече двойки се опитват да впечатлят гостите си в празничния ден.

От своя страна хореографът се съобразява изцяло с капризите и желанията на двойката. Ако младоженците не са се спрели на определена песен, ги насочва към класическа такава за определения стил.

„Без значение каква танцова култура имат хората, съчетанието винаги е оригинално и приспособено към възможностите на булката и младоженеца“, споделя Мария Велева, която е квалифициран преподавател.

Като в повечето случаи с нейни ученици по-тежката роля се дава на дамите, тъй като те са по-кръшни. Но когато попадне на влюбени, които са с дарба да танцуват, тя не пропуска да ги шлифова и натовари с по-сложни поддръжки. Някои отиват в студиото с любимата си мелодия и искат танцът да бъде приспособен към нея.

сватба танц

По-тежката роля се пада на булката, защото е по-кръшна

„Съобразявам се с тяхната идея, с костюма и роклята и, разбира се, колко са разкрепостени“, коментира Мария пред в. „Телеграф“. Според нея с всяка изминала година се увеличава диапазонът на възрастите, които търсят услугите й. Има клиенти на около 23, но преобладават тези между 30 и 35 години. Все пак за любовта и чупките в ханша няма възраст, както каза основателката на студиото.

Вариациите в хореографиите са всевъзможни. Най-често избирани са блус и валс, но и те не остават в класическия си вариант, а подлежат на обработка, за да бъдат „бутикови“ изпълнения. Веднага след тях се подрежда тангото, но то е малко по-сложно и допада на младоженци с по-добра двигателна способност.

„Имам различни клиенти. Една двойка искаха да направим, стъпки на компилация от няколко песни. Така се получи смесица от бавни и ритмични стилове“, разказва с усмивка хореографът Мария. Някои сватбари пък не държат да изпъкват само те на собственото си тържество и канят и кумовете да се включат в първия танц.

„Скоро ми поставиха за задача да включа и най-близките на бъдещото семейство в движенията. Получи се интересен синхрон между четиримата. В първата част на танца бяха само сгодените, а във втората се включиха и кумуващите“, спомня си г-ца Велева. Разбира се, ролята на кръстниците в една сватба е изключително важна и има такива, които придават на тази чест особено значение. В студиото за танци са ходили и само кумове, държащи да бъдат на ниво на дансинга или просто да изненадат приятелите си.

„Средно за десет посещения по един час всяка двойка успява да научи танца си“, казва експертът Мария. Има и такива, които се сещат в последния момент за тази част от празненството си. Те посещават само три репетиции и въпреки това нещата им се получават. Всеки час репетиция в школата за сватбени танци струва по 25 лв. Като от вас самите зависи колко пъти и кога ще репетирате.

Сватбеният ден е специален и неповторим, дори и да не е единствен в живота. Почти няма девойка, която да не е мечтала да се види в ролята на сияеща принцеса в бяло и да прикове десетки погледи върху себе си. В такъв момент всеки иска да направи нещо наистина впечатляващо, което да остане както в техните, така и в спомените на гостите. Традициите за това голямо събитие в човешкия живот са много и трудно може да се избяга от клише. Обаче първият танц може да придаде точно тази търсена оригиналност. И затова е добре да подберем музиката много внимателно, така че да допада достатъчно и на двамата. Също така от значение е и нагласата, защото ако се отпуснем и отдадем на танца, се получава красива феерия от движения и чувства. Ако една двойка се предаде в ритъма на музиката, със сигурност ще открие нови и неподозирани пластове в отношенията помежду им. Защото синхронните движения под ръководството на нотите дават възможност на двама да постигнат както физически, така и духовен баланс.

One comment

  1. Мария Велева е аистина много добър преподавател по сватбени танци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*