Home / Любов / Хайде да се оженим в… пещера!

Хайде да се оженим в… пещера!

Температура от 6 градуса, влага и мъждива светлина. От тавана се провисват сталактити, някои от тях са стигнали до заветната целувка със сталагмита или им остава съвсем малко.

Скалните драперии хвърлят загадъчни сенки из цялото пространство. Някъде в далечината се чува шумът от падаща вода, примесена с пърхането на неспокойните прилепи. Това е животът, който ще заварите да кипи всеки ден във всяка една пещера. Това може и да е начинът, по който да започне съвместния живот с любовта на сърцето ви – тайнствено, романтично и необикновено в прегръдката на земните недра.

У нас най-активни в организирането на празнични събития са Ягодинската пещера, Съевата дупка и Леденика. В Ягодинската пещера, която се крие в сърцето на Родопите, сватбарите трябва да изминат близо километър, докато достигнат до така наречената ритуална зала. Шествието се води от жена, свиреща на типично българската каба гайда, която звучи неописуемо при акустиката на пещерата. Самото подписване

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера

продължава не повече от 40 минути, а допустимият брой гости е 30, тъй като повече трудно биха се побрали и би било неудобно за всички. Удоволствието от подобна нетипична сватба има своята цена – 350 лева. В пещерата Леденика цената е 200 лева. Там венчавките се извършват в концертната зала. Тарифата за сцената и амфитеатъра, който е с формата на охлюв, пък е 150 лева за 60 минути.

В Магурата досега не са организирани сватби, но пък със сигурност е едно от най-предпочитаните места за концерти. Както в повечето пещери, и тук една от галериите носи името Концертна заради естествената си акустика. Последно през август 2013 година концерт изнесе дует „Ире“, като сред публиката тогава беше и посланикът на кралство Белгия у нас Аник ван Калстер заедно с децата си. Периодично концерти изнася и Видинската симфониета, преди години се организираха и коледни и великденски концерти. По отношение на сватбите, макар още да не е проявяван интерес, пещерата има готовност за такова събитие.

„След като си плащат клиентите, не мисля, че би било проблем да се организира и сватба“, обяснява Милена Цветанова, екскурзовод в Туристически информационен център – Белоградчик пред в. „Телеграф“.

5 лв. за вход трябва да приготви мераклията да посети намиращата се в община Белоградчик пещера Магура, като за групи, както и за ученици и пенсионери има отстъпки, инвалидите пък могат да влязат без пари. За нови пет лв. трябва да се бръкне всеки, който иска да разгледа и Галерията на рисунките, която до скоро беше затворена за посетители. През 2013 г. пещерата е била посетена от 28 207 души. Близо 9600 са посетителите от януари до юни 2014 г., като над 1000 от тях са чужденци. Сред множеството скални образувания в пещерата особено впечатляващи са „Големият сталактон“, висок над 20 м и с диаметър на основата 4 м, и „Падналият бор“, най-големият откриван досега сталагмит с дължина над 11 м и диаметър в основата 6 м. Основните зали в пещерата са Триумфалната, Концертната, Галерията на рисунките, Залата на сталактоните и Прилепната зала, целогодишно обитавана от 8 вида прилепи.

Пеещ сталактон и безброй причудливи каменни фигури привличат и тази година туристите към пещерата Орлова чука. Тя се намира на около 40 километра от Русе и е втората по дължина пещера у нас след Духлата, като галериите й са над 13 500 метра. От входа на пещерата се разкрива прекрасна гледка към Поломието. Хиляди защитени прилепи намират благоприятна среда за развитие в пещерните галерии, затова концерти и други прояви там не са разрешени. Преди години обаче в една от залите са изнасяни концерти, а през 2008 г. общинският съвет на община Две могили, на чиято територия се намира природният феномен, проведе в една от галериите празнична сесия. По-късно това бе отчетено като грешка и в момента се следи стриктно за съхранението на природната забележителност. Орлова чука е отворена за посещения от 1 април и се затваря в късна есен. Деца до 7 години влизат за 50 стотинки, а пенсионери, ученици, студенти и групи над 5 души – за 2 лева на човек. Пещерата е отворена всеки ден от 10 до 18 часа, като последната група влиза в 17 часа.

Снимка: Фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*