Home / Светски / Симеон от „MasterChef“ не обича да говори за миналото си

Симеон от „MasterChef“ не обича да говори за миналото си

Първият MasterChef на България Симеон Червенков миел чинии в Италия, преди да има правото да започне да готви в кухнята.

33-годишният победител в предаването на bTV изкарал 5 години там. Заминал за Италия 18-годишен, за да лекува зависимостта си към наркотиците. Дори не направил бал, както си му е редът.

„Не искам да говоря твърде много за това. Бях загубил пътя. Помня каква борба водих. Имах късмет, че бях млад и заминах бързо. Имах желание, това ме спаси. Взехме ранни мерки“, споделя той пред „Телеграф“.

„Италия ме научи да изпитвам удоволствие от нещата в живота, които правиш сам – да посадиш нещо, да отгледаш“, връща лентата назад той. Живеел в наркокомуна, бил отговорник за 4 декара земя. Копаел, садял зеле, подрязвал, събирал зеленчуци. Пръскал грозде.

„Няма по-голямо удовлетворение от това да си се трудил и да виждаш нещата, които си отгледал – това

Симеон и Елена на финала на "Мастършеф"

Симеон и Елена на финала на „Мастършеф“

усещане не могат да ти го дадат нито лъскавата кола, нито нещо друго материално“, откровен е той.

В района, където живеел, имало няколко наркокомуни и докато ходел от една в друга, минавал покрай красив ресторант с мраморен под. Толкова се впечатлил от хората в бели престилки, че поискал да е като тях. Обяснили му обаче, че готвач може да стане, ако изкара 3 години в кухнята. Бил чирак и се научил да мие страшно бързо чинии.

„Там открих любовта към готвенето и забравих за проблемите, за носталгията към родината“, казва той. „Явно съм роден под щастлива звезда и всяко зло е било за добро“, откровен е той.

Специалитети

Симеон признава, че пастата и пицата са му любими за готвене. Затова и в предаването често приготвя такива средиземноморски специалитети. Той се учи да готви паста в Италия, където в наркокомуната ядат това непрекъснато.

Симеон е първият "Мастършеф" на България

Симеон е първият „Мастършеф“ на България

„Когато имам гости, приготвям или пица, или паста. В задния двор у дома съм сложил малка пещ и почти всяка събота събирам приятели. Пека им пица. Няма по-голямо удоволствие от това да видя близките си щастливи, когато си хапват неща, правени от теб“, признава той. Симеон е решил да обиколи България заедно с други двама участници от MasterChef – Стефан и Аврам. Идеята му хрумнала от молбите на стотици почитатели, които му пишели в социалната мрежа, че искат да опитат от ястията, които готвели в предаването. Сега Симеон копнее тримата да тръгнат на турне и да стигнат до всеки техен фен и да го поглезят със специално меню.

Финал

За напрегнатия финал той разказва, че си направил своето меню добре структурирано.

„Приготвих нещо леко в началото. Основното ястие беше калорично, тежко – телешко, гъши дроб, ризото с червено вино, артишок и червен сос. Затова трябваше десертът да е суперлек, лимонено и да изчисти рецепторите“, издава той тайните си. „В предаването се събрахме хора, влюбени в кулинарията. Обръщаме внимание на детайлите и обменяхме много опит.

Мисля, че повечето участваха и заради това – да са в атмосфера, в която да си говорим с часове за храна. В ежедневието това не става“, разказва Симеон. „Винаги когато сготвехме нещо, го обсъждахме с останалите – какво сме сложили, как сме го направили. Научихме много термини – монтиране, плейтване, глазиране, които журито ни подсказа и научи. В кухнята крадеш непрекъснато умения“, откровен е той. „Не си мисля, че съм най-добър, напротив. Спомням си, когато Стефан направи една паста с чушки, ме впечатли много. Бях скептично настроен, но се получи страхотно. Поисках му рецептата. Затова избягвам да съдя, преди да съм видял нещо, да критикувам“, допълва Симеон. Не крие, че у нас му тежи това, че хората не са толерантни. „Изнервени сме, малко са парите. Не ядем качествена храна. Имам чувството, че някога ще се самоизядем, а не трябва да е така. Нужно е да се обединим и тогава няма кой да ни спре“, казва той.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*