Home / Интервю / Павел Матеев: Любовта не трае 3 години, за нея няма рецепта или срок

Павел Матеев: Любовта не трае 3 години, за нея няма рецепта или срок

Павел Матеев е изключително талантлив поет, въпреки че не се определя като такъв. Наскоро той зарадва почитателите си, събирайки на едно място 46 стихотворения на любовна тематика. Стихосбирката „Облачна душа“ е доказателство, че силната любов ражда силна поезия. Затова горещо ви препоръчваме да я прочетете!

Кой е Павел Матеев и защо душата му е облачна?

Павел Матеев

Павел Матеев

Павел Матеев е мъж на 40 години, който не иска да порасне. Достатъчно клиширано и несериозно ли прозвуча?

Може би по-скоро съм човек, който обича да пише и да се радва на живота. Поне се опитвам да правя и двете, но винаги има какво още да се желае.

Относно душата ми дали е облачна? Беше такава преди 20 години, може би защото тогава бях влюбен и не знаех нищо за живота. Не че сега съм наясно… В момента душата ми е по-скоро мрачна.

Щастливо или нещастно влюбен трябва да си, за да пишеш хубава любовна поезия?

Какво значи хубава любовна поезия? Всеки стих, всяко произведение има своите почитатели. Ако дори на един човек нещо му харесва, не значи ли, че то е хубаво?

Моето мнение е, че нещастните, самотните стихове са по-силни и емоциално по-въздействащи от щастливите. Но най-важното е да се пише с чувство или когато човек е подтикнат от някакво събитие, преживяване, емоция.

Какво те подтикна към писането?

Може би четенето. Започнах да пиша кратки разкази още като ученик, а като студент създадох първите си стихотворения. Имал съм периоди, в които нищо не съм писал, но това ще се промени. Не смятам да спирам да пиша.

Вярно ли е според теб, че „Любовта трае три години“?

Облачна душа

Стихосбирката „Облачна душа“ е прекрасна!

Не е вярно. Няма рецепта или срок за любовта. Тя може да бъде мимолетна или вечна, всичко зависи от обичащите се. Със сигурност с времето любовта може да избледнее или да стане по-цветна, но никога няма да бъде същата като в началото.

Истина или мит е твърдението, че любов с поет те прави безсмъртен?

Истина е. Много поети в миналото, а и днес пишат и посвещават стихове на обектите на чувствата си и най-вече на любимите. Нима това не е безсмъртие?!

Какво трябва и какво не трябва да чува жената от мъжа?

Жената принципно е добре да чува всичко, което нейният мъж й казва. Ха-ха-ха. Изключение може би са приказките за другите жени. Знам ли?

Какво е усещането да си поет през 21 век?

Не се чувствам поет, просто изпитвам нужда да пиша в рими, да споделям чувства, емоции.

От друга гледна точка, да си неизвестен професионален поет или писател през 21 век в България е изключително трудно и няма никаква подкрепа от страна на издателствата (с изключение на няколко, които се броят на пръсти). В днешно време трябва да плащаш за удоволствието да издадеш произведенията си. Но когато човек има силно желание, винаги намира начин да следва пътя си.

Кои са българските поети, на които се възхищаваш?

Не са много, но понеже трябва да посоча имена, нека да са Вапцаров, Яворов, Пенчо Славейков и някои съвременни мои колеги.

Какви са твоите мечти, свързани с писането?

Скоро започнах да пиша приказки за деца заради един конкурс. Една от мечтите ми е да издам сборник с нови детски приказки. Другите мечти също са свързани с прозата, но има още време. Дотогава може би ще издам още няколко стихосбирки.

Пожелай нещо на читателите на Prekrasna.bg

Продължавайте да вярвате в Prekrasna.bg. Радвайте се на малките неща от живота. Обичайте се и бъдете обичани.

За Павел Матеев и за творчеството му можете да прочетете повече ТУК.

Фейсбук страница

One comment

  1. Браво! Трябва все повече български поети да издават своите стихосбирки!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*