Home / Интервю / Иван Пеев: Раздялата ми с Лили Иванова беше трудна

Иван Пеев: Раздялата ми с Лили Иванова беше трудна

Иван Пеев е български композитор и пианист. Твърди се, че той е голямата любов на Лили Иванова. Ето какво споделя Пеев в специално интервю за в. „Уикенд“:

Г-н Пеев, как сте?

Нещо не съм добре. Имам проблеми със сърцето, хипертония, дископатия, появява се и някаква подагра от време на време… Предлагат ми да се оперирам, да си сменя сърдечните клапи, но аз съм категорично против. Нямам доверие на нашата медицина. Лечението в чужбина пък е свързано с много пари, с каквито не разполагам. Впрочем и за България не стигат доходите ми…

Помага ли ви някой финансово? Колко е пенсията ви?

Синът ми помага. Ако някой смята, че 204 лева пенсия стигат… Не вярвам да дадат нормални пенсии, по-скоро ще вземат добри пари т.нар. фронтмени, тези, които пееха. За хората отзад като мен, черноработниците, няма да има.

Имахте финансови разногласия с Филип Киркоров. Издължи ли ви се?

Лили Иванова и Иван Пеев

Лили Иванова и Иван Пеев преди години

Той никога не се е издължавал. Взе моя песен, без да иска разрешение, което е задължително по закон. Дълги години въобще не се получаваха никакви пари за това, че въпросната мелодия е била включена в два негови албума. „Музикаутор“ писа писма до руската агенция и от нея получихме известие, че е продал от единия албум 5000 бройки, а от другия – 10 000. Представяте ли си?! Измама и лъжа! Може да се каже, че скандалите с Филип Киркоров ми съсипаха здравето. Има една асоциация за защита правата на човека към Брюксел, тя пое инициатива и заведе дело. Вече 4 години обаче си стоим на ниво следствие. А престъплението е толкова явно с тази лъжа за продажбата на 5000 и 10 000 бройки… Албумите са продадени в милионен тираж!

Имате ли някакви служебни ангажименти напоследък?

Нямам никакви. Така съм от доста време. Денят ми минава съвсем прозаично.

Съжалявате ли за нещо в живота си?

Съжалявам за едно – че се отказах от професията си. Бях отличен цигулар. Професор Аврамов казваше, че съм най-добрият му ученик. Защо се отказах от цигулката ли? Младежки глупости са в основата на моето решение. Тогава се запалих по джаза, тъй като свирех малко и на пиано. Съученици сме с Милчо Левиев и си спомням, че покрай мен и той се пристрасти. Казваше ми: „Я, майна, покажи този акорд как го хващаш?“. Направи страхотна кариера. Радостен съм, че именно аз го запалих по джазовата музика.

Чувствате ли се забравен?

Не съм мислил върху този въпрос. Много рядко се виждам и чувам с мои колеги. Почти не напускам дома си от няколко години, но самотата не ми тежи.

Автор сте на стотици аранжименти, като един от тях е за култовата песен на Емил Димитров „Ако си дал“…

През 60-те години с Мария Косева бяха солисти в моя оркестър. Не може обаче да се твърди, че аз съм открил Емил, по-скоро той намери мен. През годините станахме близки. Последната ни среща беше на турне в бившия СССР през 1973-та. Тъжно и жалко е как постъпи държавата ни с Емил Димитров в края на живота му. Но, уви, подобна се оказа и съдбата на много други български певци и музиканти. На власт у нас е простотията.

Какви са отношенията ви с бившата ви съпруга Лили Иванова?

Добри, приятелски. Чуваме се често по телефона и си говорим.

Говори се, че вие сте най-голямата й любов…

Това не мога да го кажа аз. Тя трябва да отговори.

Преди да започне връзката си с вас, Лили Иванова е била със Здравко Радоев. Събрали сте се в един момент тримата на маса, за да се уточните с кого ще остане Лили, и тя е избрала вас…

Не знам за такова събиране на маса. Отдавна сме се разделили с Лили. Беше трудна раздяла, но както казах, останахме си приятели.

Радвате ли се на творческото дълголетие на Лили?

Да, разбира се. Лили е едно чудо на природата.

Защо се изсипва толкова злоба върху нея?

Защото сме българи. Нашенецът на това е способен. Нали знаете приказката – ако се роди гений у нас, то той ще е на завистта и злото.

Митко Щерев забрани на Лили Иванова да изпълнява негови песни. Как ви се струва това „ембарго“?

Според мен не беше красиво от негова страна. Защо да забранява нещо, което е изпълнявано дълги години и хората го знаят? Какво печели от това? Още по-малко пък Лили ще загуби – та тя има толкова други песни. Нейният репертоар е огромен и спокойно може да мине и без Митко Щерев.

Колко време продължи бракът ви с певицата Светла Стоева?

Около 40 години. За времето, в което сме били заедно, се е случвало да бъдем и пред развод – заради влечението ми към алкохола преди години. Съпругата ми имаше голяма заслуга за това постепенно да намаля пиенето и в даден момент въобще да го спра. Тя почина от лекарска грешка при операция.

Какви са пороците ви днес?

От 1985-1986 г. не пия никакъв алкохол. Единственият ми порок в момента са цигарите, но не прекалявам с тях.

Синът ви Иван Пеев-младши с какво се занимава?

Завърши мениджмънт, айти специалист е.

Следите ли музикалните формати по телевизията?

Не. Като пусна телевизора, не мога да издържа повече от 5 минути глупостите, които дават. Много бързо сменям канала.

Мнението ви за поп-фолка?

Попфолкът е отражение на действителността в страната ни. Щом простотията е завладяла хората той се явява естествено продължение. Има и добри певци в този жанр, но самата музика не ми харесва. В страната ни за съжаление културата и изкуството не са на високо ниво. Къде ли е дъното?!

Изпитвате ли носталгия към времето преди 10 ноември 1989 г.?

Всяка една от обществено-политическите системи си има своите добри и лоши страни. Истината според мен е в Китай. Тази най-многолюдна държава взе и от двата строя най-доброто и затова сега процъфтява.

Снимка:socbg.com

One comment

  1. Ваня Вълчева

    Някой неща които пишете, не са точно така. Бог да и прости на Светла, ако може. Много добре я познавах и си беше поставила за цел да Ви раздели с Лили Иванова. Израснали сме заедно. Беше посредствена ученичка и чакаше Вие да я направите певица. Дали има най-много 5-6 песни и това е. Мярката срещу която се мереше и до днес е много висока. Или нещо го можеш или изобщо не се захващай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*