Home / Интервю / Марияна от Център „Промяна“ пред Prekrasna.bg: Йога промени живота на дъщеря ми!

Марияна от Център „Промяна“ пред Prekrasna.bg: Йога промени живота на дъщеря ми!

Марияна е човекът, създал Център „Промяна“ в Пловдив. Помогнала е и помага на много хора с говорни проблеми. Тя се съгласи да даде интервю пред Prekrasna.bg и да сподели какви са ползите от йога за физическото и душевното здраве. Запознайте се с Марияна: 

Представи се на читателите на Prekrasna.bg.

Казвам се Марияна и съм създател и автор на сайта „Промени живота си” – сайт за здраве, вдъхновение, мъдрост, йога, общуване и личностно развитие.

Преди близо 2 години създадох и Център „Промяна“ в Пловдив, в чиято дейност приоритетна е работата с деца и възрастни с говорни проблеми – заекване, неувереност, безпокойство, страх от общуване. Основната цел беше да обединим в едно говорни практики, йога, техники и тренинги за усъвършенстване на комуникационните умения, семинари, дискусии и т.н.

Завършила съм публични комуникации и право, но дъщеря ми преди 17 години ме отведе по един нов, различен път, чрез който търсихме спасение от тежка форма на заекване. Това ме мотивира да се потопя по-дълбоко в изучаване и

йога учителка

Марияна се занимава с йога

запознаване с различни техники. Запознах се по-отблизо с нетрадиционни методи на лечение, йога. Използвайки всички знания, техники и умения, постигнахме забележителен резултат, бих казала – направихме чудо. Тя е вече 18-годишна и мога да кажа, че заедно с преодоляване на заекването, изгради в себе си увереност, позитивна нагласа, себеуважение и много ясно осъзна силата, която носи, за да държи контрола в живота си.

Практикуваш йога от дълги години насам. Разкажи ни как започна всичко.

Да, вече близо 10 години се занимавам с йога. Отначало в залата по йога ме заведе любопитството. Започнахме заедно с дъщеря ми (тогава 9-годишна) да практикуваме йога и да наблюдавам как се отразява това на цялостното й поведение. Логопедичната помощ и чисто говорните техники не бяха достатъчни, за да се справи с ежедневните предизвикателства в училище, в магазина, на улицата. Бях щастлива, че тя с удоволствие искаше и се потапяше в йога заниманията и освен постигането на добър физически тонус, чрез тях промени най-вече отношението към себе си. Сблъсквайки се ежедневно с трудности, подигравки, страхове от комуникацията, тя не се харесваше, страдаше, не си вярваше и се затваряше още повече. Чрез йога се успокои, балансира емоциите, осъзна качествата си и намери мотивация да развива потенциала, който носи. Започна да търси, да контролира и да се наслаждава на това, от което се страхуваше. Бях щастлива от резултатите, които виждах при нея. Естествено, йога промени много и мен самата. Навлезнах в дълбоките води, срещнах се с прекрасни учители по пътя си, но всеки ден и до днес продължавам да се уча от хората в залата. Вълшебно е наистина да усещаш как можеш да случваш нещата по най-добрия начин и да живееш и излъчваш щастие.

Кои са ползите от йога за тялото и духа?Център „Промяна"

Йога е като пълноводна река, от която отпиваш здраве, спокойствие, красота, щастие и вдъхновение. Интересното е, че винаги оставаш жаден за още. Хората я практикуват от много години, защото търсят смисъла на живота. Със сигурност тя е път към дълбоко себепознание.

Йога ви помага да развиете в пълнота човешкия си потенциал. Благодарение на нея ще бъдете по-стабилни, по-силни, по-здрави и в мир със себе си. Ще взимате по-лесни и точни решения, ще постигате целите, които искате, ще станете човека, който искате да бъдете.

Йога подобрява концентрацията и ни помага да се справим с негативните неща. Има положително въздействие върху нас и хората около нас.

Възможно ли е градският човек, който има прекалено забързан начин на живот, да медитира качествено?

Според мен тук въпросът не е толкова до качествено – това е въпрос на осъзнаване, лично усещане и грижа към самите себе си. В забързаните делници имаме нужда да поспрем, да чуем мислите си, да наблюдаваме емоциите и усещанията. Най-добрите решения можем да вземем, когато сме спокойни и осъзнати, а в моменти на напрежение сме подвластни на нездравословните си емоции. Изключително полезно е, ако въпреки динамиката, си подарим минутки за покой. Медитацията е състояние отвъд сетивата, без мисли и думи, дълбоко фокусирано осъзнаване. Ако останем няколко минути със самите себе си, просто като наблюдатели на дъха си, ще успокоим и освежим ума. Чрез медитацията ние преминаваме отвъд всички ограничения. Тя е начин за себепознание, пътуване към себе си, време, в което да преоткрием великолепието си и да се върнем към задълженията си без страх, недоволство, съмнения и гняв.

Проблемът не е в напрежението и стреса, които ни съпътстват ежедневно, а в отношението ни към себе си и към заобикалящия ни свят. Някои от нас са неспособни да се справят със ситуациите и промените в живота си. Бих искала все повече хора да осъзнаят, че имат силата да управляват живота си. Йога и медитация са възможност да се убедим в това.

йога деца Може ли йога да лекува заболявания?

Йога е доказан начин да се справим с тревожност, стрес, безпокойство, страхове и депресия, заекване, артрит, астма, болки в гърба, диабет, стомашни неразположения, сърдечни заболявания и други. Укрепва имунната система, подобрява и развива дишането, изгаря мазнини и подпомага освобождаването от токсини, стимулира изграждането на здравословни хранителни навици.

Йога не само лекува, но е доказано средство за предпазване от заболявания. Нека не забравяме, че бичът на съвременното общество е силният стрес, в който живеем. Всички заболявания са резултат именно на него. Ако търсим начини и се грижим да се освободим от него, със сигурност ще живеем спокойно, удовлетворено и щастливо. Това е пътят към здравето, а не обратно.

През последните години много родители записват децата си на йога. Според теб какво ги кара да го правят и може ли едно малко дете да осъзнае какво точно прави и защо го прави?

Чудесно е, че все повече родители срещат децата си с йога и дават личен пример, защото това е начин децата да са доста по-спокойни и по-толерантни в общуването помежду си и по-осъзнати в придобиването на знания. Йога подпомага малчуганите да се изградят като хармонични хора и да преодоляват бързо напрежението ийога промяна емоционалните кризи. Има достатъчно примери, наблюдения и доказателства за ползите от йога още от ранна детска възраст и доста родители са запознати с това, което е много добре.

Освен това йогата подпомага физическото развитие на децата. Тези, които практикуват йога, имат здрави и гъвкави тела.

Изключително забавни и приятни са детските занимания и със сигурност децата осъзнават какво правят. Позите в йога (асаните) са взаимствани от природата и когато ги изпълняваме, обясняваме всяка една от тях – куче, котка, кобра, дърво, скакалец, гълъб и др. Децата научават коя поза как помага на тялото, така че им е доста интересно.

Йога заниманията са повече от изпълняване на физически пози. Практикуването на тези техники подпомага разгръщането на белите дробове. Не на последно място – повишава капацитета на дишане. Децата се научават да дишат дълбоко и правилно.

При по-малките деца йога заниманията са съчетани с различни игри, като рисуване, песни, танци, визуализации, което им помага да се приобщят в група, да общуват без притеснение и да изразяват себе си. Това пробужда желанието им да опознаят вътрешните си способности и да развиват своя творчески потенциал.

Може ли човек да подобри живота си, практикувайки йога?йога

Със сигурност йога може да подобри живота, но срещата с нея е въпрос на лично решение и избор. Като цяло йога е път към здраве, спокойствие и хармония и помага да се постигне състояние на умствено и духовно благополучие. Колкото по-рано се уверим в това, толкова повече щастливи хора ще срещаме.

Йога е най-прекрасното и вдъхновяващо пътешествие към самите нас , към хората и света около нас, към красотата, към любовта. Йога е начин да се намерим, да се преоткрием, да се променяме и да се наслаждаваме на всеки ден, защото тя е самият живот.

Срещата с йога за мен е емоционален подарък, който трябва да усетиш със сърцето си. Моят съвет към хората е да не се подвеждат по мнението на други, а да се доверят на собственото наблюдение, усещане и откритие. Просто да пробват!

Пожелай нещо на читателите на Prekrasna.bg

Послушайте сърцето си и осъзнайте храната, от която ежедневно се нуждае – любов, спокойствие, нежност, вяра, вдъхновение, красота… Търсете, хранете се, изпълвайте се с тези усещания и ще почувствате всяка своя клетка жива, сияеща, щастлива и удовлетворена. Влагайте Любов във всичко, което правите. Отдавайте от Божествената Светлина, която носите в себе си. Откривайте красотата на всичко, което ни заобикаля и се наслаждавайте. Бъдете благодарни на себе си, давайте си подкрепа, вяра и любов. Така ще получите в изобилие същото и от другите. Животът ни е вълшебно сътворяване и нека сме творци!

Можете да намерите Център „Промяна“ и във Фейсбук

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*