Home / Рецепти / 5 полезни съвета за удачно тесто

5 полезни съвета за удачно тесто

Понякога уж правим всичко както трябва, но тестото не се получава и всичките ни усилия, както и продуктите, отиват на вятъра

Предлагаме ви 5 съвета, които ще ви спасят при приготвяне на тесто:

тесто

Хубаво тесто

1. Ронливо тесто

Направете кладенче в средата на тестото и добавете малко мляко. Разбъркайте леко с вилица, а след това замесете тестото на гладка топка.

2. Тестото не се повдига

Ако тестото не се повдига, това може да е поради две причини: или кухнята е твърде студена – температурата е по-малко от 22 градуса, или не сте затоплили млякото преди смесването му с маята. Температурата на течността, която се смесва с маята, трябва е горе-долу като температурата на тялото – 36 градуса.

3. Курабийките са залепнали за листа за печене

Най-добре е да печете върху пергаментова хартия, която предварително е намаслена. Но ако все пак нямате такава хартия и проблемът е налице, трябва да направите следното: затоплете фурната до температурата, на която печете, върнете обратно бисквитите. Нека останат така около 3 минути.

След изваждане започнете отлепването веднага.

4. Курабийките направо се разпадат при изваждане

Отново трябва да се каже, че може би най-удобно решение на този проблем е да се използва импрегнирана хартия. Благодарение на нея не е нужно да има много мазнина и няма да имате никакви проблеми при отстраняване на бисквитките или курабиите. Друго предимство на импрегнираната хартия е това, че не е необходимо да се мие, а също така може да се използва няколко пъти.

5. Яйчните белтъци не могат да се разбият на стабилна пяна

Посудата, в която ще разбивате, трябва да бъде съвършено суха. Не трябва да има и една капка вода! Влагата може да предотврати удачното разбиване. Освен това разделянето от жълтъците трябва да става много внимателно. Другото нещо, което трябва да имате предвид, е, че белтъкът трябва да е със стайна температура. И не на последно място – няколко капки лимон вършат чудеса при разбиването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*