Home / Здраве и диети / Какво е паник атака и как да се справим?

Какво е паник атака и как да се справим?

Паническата атака е вид тревожно разстройство, при което внезапно и редовно сте засегнати от чувство на паника или страх.
Почти всеки може да изпита подобно чувство в определени моменти, тъй като то е естествена реакция при напрегнати, стресови или опасни ситуации.

Но за човек, който страда паническо разстройство, паниката и стреса се появяват редовно и често без видима причина.

Какво причинява паник атаките?

Както при много други психични разстройства, точната причина за пристъп на паник атака не е напълно изяснена.
Смята се обаче, че състоянието вероятно е свързано с травматичен или много стресиращ период от живота като тежка загуба, дисбаланс на невротрансмитери в мозъка или подобни фактори.

Какви са симптомите?

По време на пристъп човекът изпитва различни физически и психически симптоми, които могат да се появят без видима причина и доста бързо.
Симптомите на паник атака включват:
– Горещи вълни
– Световъртеж
– Отпадналост
– Усещане за задушаване,
– Чувство на ужас или страх от умиране
– Общ тремор
– Болка в гърдите
– Ускорен сърдечен ритъм
– Звънене в ушите
– Суха уста
– Гадене
– Задух
– Изтръпване на пръстите
– Изпотяване
– Студ
– Изтръпване или усещане за иглички
– Чувство за откъсване от тялото

При пристъп на паника се наблюдават най-малко четири от горните симптоми едновременно. Ситуациите, при които се наблюдават по-малко от тях се наричат ​​ограничени панически атаки.

Въпреки, че пристъпите обикновено продължават между 5 – 20 минути, наблюдавани са случаи и с продължителност до един час.
Броят на пристъпите на паника може да варира според от тежестта на ситуацията. Докато някои хора са изложени на тази ситуация веднъж месечно, други хора могат да имат пристъпи на паника по няколко пъти в седмицата.

паник атака

Какво е паник атака?

Добрата новина е, че паник атаките, макар и доста плашещи и страшни, всъщност не са опасни, тъй като не увреждат директно човека.

Как се диагностицира това състояние?

Диагнозата може да бъде поставена само от психолог, който е експерт в своята област. На първо място се снема медицинската история на пациента и се извършват необходимите изследвания. Няма директен лабораторен тест за диагностициране на паническа атака.

Въпреки това, лекарите могат да назначат някои тестове, за да установят дали атаките са причинени от друго основно заболяване или пристъп на паника.

Методи на лечение

Ако дадено лице изпитва някой от симптомите за паник атаки, трябва да се консултира с лекар. Когато преглежда медицинската история на индивида, лекарят ще попита за наблюдаваните симптоми, колко често се появяват атаките и колко дълго продължават.
При повтарящи се пристъпи може да се постави диагноза паническо разстройство.

Паническото разстройство е лечимо състояние. Затова е най-добре да потърсите лекарска помощ възможно най-рано.
Без специализирана помощ паническото разстройство може да ескалира и да бъде много трудно за справяне. Плюс това може да ви изложи на риск от развитие на други психични заболявания.

3 съвета за намаляване на тревожността

Намалете кофеина

Ако пиете повече чаши кафе на ден се опитайте да ги намалите до най-много една на ден. Казваме това, тъй като кафето съдържа кофеин, който е вид стимулант и повишава тревожността.

Вместо кафе можете да приемате биклови чайове, отвари и екстракти, които успокояват и намаляват стреса и тревожността.

Много подходящи при паник атаки са билки като:
– Лайка
– Индийски женшен
– Валериана
– Лавандула
– Гъби рейши и други

Поддържайте добра хигиена на съня

Ставането и лягането в определено време, кратките дрямки през деня, поддържането на постоянна температура в спалнята от 17 – 18 градуса подобряват качеството на съня с около 20% и помагат за намаляване на състоянията на тревожност.

Увеличете физическата активност

Според редица изследвания, физическата активност оказва благотворно влияние за намаляване на тревожността.

На когнитивно ниво, по време на тренировка или упражнения мозъкът произвежда повече алфа вълни, които намаляват тревожните мисли.

На биологично ниво, синтезът на невротрофични фактори се увеличава чрез упражненията, което прави възможна борбата с вредните ефекти от стреса.

Проучванията показват, че практикуването на дейности като йога, тай чи и чи-кунг помагат за намаляване на пристъпите на тревожност.

Снимка: pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*