Home / Здраве и диети / Остеопороза: разпознайте симптомите

Остеопороза: разпознайте симптомите

Остеопорозата е прогресивно заболяване, което води до намаляване на костната плътност и увеличаване на риска от фрактури.

Често наричана „тихата епидемия“, тя може да остане незабелязана дълго време, докато не се появят първите сериозни признаци.

Разпознаването на ранните симптоми е от съществено значение за навременната диагностика и ефективното лечение на това състояние.

остеопороза

Остеопорозата е много коварно заболяване

Специалистите от аптека Galen ще предоставят повече яснота по въпроса в следващите редове, които ще помогнат да си отговорим на въпросите – какви са симптомите, как да облекчим болката при остеопороза, както и как да предотвратим развитието на това заболяване.

Какви са симптомите на остеопороза?

Симптомите на остеопороза се развиват постепенно и може да бъдат лесно пренебрегнати, докато не стане твърде късно. В какво се изразяват?

1. Постоянна болка

Един от първите симптоми е постоянната болка в костите и ставите. Тя може да бъде лека или силна и обикновено се влошава с времето. Често хората чувстват болка в долната част на гърба, която може да бъде резултат от микрофрактури в гръбначния стълб.

2. Чести фрактури

Остеопорозата прави костите изключително крехки, което води до чести фрактури. Най-често засегнати са китките, бедрата и гръбначният стълб. Дори леки наранявания или падания може да причинят сериозни фрактури. Ако забележите, че костите ви се чупят лесно, това може да е ясен признак на остеопороза.

3. Намалена височина

С времето може да доведе до загуба на височина. Това се дължи на компресията на прешлените в гръбначния стълб, която води до намаляване на общата височина на тялото. Това е знак за напреднала остеопороза и трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

4. Лоша стойка

Промените в стойката също са чест симптом на заболяването. Гърбът може да започне да се извива, създавайки „гърбица“. Това се дължи на отслабването на костите в гръбначния стълб и е сериозен признак.

Познаването на тези симптоми е важно за предприемане на необходимите стъпки за лечение.

Какво е лечението?

При лечението на остеопороза, целта е да се намали рискът от фрактури, да се подобри костната плътност и да се облекчи болката.

Лекарствата играят ключова роля в това. Те включват бифосфонати, които помагат за намаляване на костната загуба и увеличаване на костната плътност. Хормоналната терапия също може да бъде ефективна за жени след менопауза.

Важно е да се консултирате с лекар за правилната терапия за вас. Тя може значително да подобри качеството на живот на пациентите с остеопороза и да намали риска от сериозни усложнения.

Как да предотвратим заболяването?

Превенцията на остеопороза е от ключово значение за поддържането на здрави кости през целия живот. Важно е да се вземат проактивни мерки, които ще намалят риска от развитието на това заболяване, от които:

– здравословно хранене – една от най-важните стъпки е поддържането на здравословен хранителен режим, богат на калций и витамин D. Калцият е основен минерал за здравето на костите, а витамин D помага за усвояването му. Включването на млечни продукти, ядки, зелени зеленчуци и рибни консерви в ежедневната диета е от съществено значение;

– физическа активност – редовната физическа активност играе решаваща роля в укрепването на костите. Упражнения като ходене, джогинг и вдигане на тежести помагат за стимулиране на костната маса и подобряване на равновесието, което намалява риска от падания и фрактури;

– ограничаване на вредните навици – избягването на тютюнопушенето и ограничаването на консумацията на алкохол са ключови за поддържането на здрави кости. Тези навици може да намалят костната плътност и да увеличат риска от остеопороза;

– редовни медицински прегледи – редовните медицински прегледи и изследвания за костната плътност може да помогнат за ранното откриване на остеопороза. Това позволява предприемането на превантивни мерки и лечение на заболяването преди да се появят сериозни усложнения.

Превенцията на остеопороза е възможна и ефективна чрез комбиниране на изброените мерки. Те не само помагат за поддържането на костите здрави, но и подобряват общото здраве и качество на живот, обобщават експертите от Galen.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*