Home / Здраве и диети / Как да се грижим за кръста по време на бременност?

Как да се грижим за кръста по време на бременност?

Болки в кръста по време на бременност са едно от най-честите оплаквания на бъдещите майки.

Периодът е труден особено с напредване на месеците, когато тяло все повече се променя. Докато в първите седмици бременните се оплакват от типичното гадене сутрин, то с нарастването на бебето в утробата им, толкова повече организмът се подготвя за предстоящото раждане.

Жените споделят за поява на безсъние, тежест в краката и дискомфорт в опорно-двигателния апарат.

Световна статистика сочи, че болките в кръста по време на бременност са типични за почти 80 на сто от дамите, които очакват дете. Това донякъде се дължи на качването на килограми.

Анализите на лекарите показват, че подобен дискомфорт е типичен след навлизане в петия месец, но понякога се забелязва и в по-ранен етап след зачеването.

бременност

Много жени се оплакват от болки в кръста по време на бременност

Основни причини за болките в кръста по време на бременност

Важно е да се знае, че болките в кръста при бъдещите родилки са временно състояние. Те са характерни за бременността и след раждане постепенно отшумяват.

Специалистите ги разделят на два основни вида, според мястото на неприятните усещания. Някои от майките се оплакват от напрежение в поясната област. При други проблемната зона е в долната част таза, в т.нар. област на опашката.

Една от основните причини е увеличаването на телесната маса на бременните дами. Наддаването е различно при всяка една жена. Но пък всеки килограм отгоре натоварва гръбначната структура и води до болки в кръста по време на бременност.

Напрежение се усеща също така в основните мускулни групи около кръста.

Наред с всички настъпващи промени в тялото, жената не е така подвижна, както преди зачеването. Подходящите гимнастики помагат за поддържане на добрата форма, но в последните месеци се променя стойката, походката и цялостната визия на бъдещата майка.

Друг фактор са хормоналните изменения, на които се дължи отпускането на тазовите мускули при дамите, които ще стават майки. Настъпват и други физиологични промени, описани в медицината.

Лекарите твърдят, че с напредването на месеците е характерно разширяването на матката на жената. Това е свързано с притискане на седалищния нерв, което също води до болки в кръста при бременност.

Как да се преодолеят болките в кръста по време на бременност?

Болките в кръста са част от бремеността, но все пак има начини те да бъдат овладяни и да бъдат по-лесно поносими. Гинеколозите съветват бъдещите майки да контролират теглото си, за да не наддава прекалено много килограми. Така родилките ще съхранят гръбнака и по-лесно ще възстановят своя организъм след раждането.

Как да се грижим за кръста по време на бременност

Полезно за бъдещите майки е да изпълняват лечебна гимнастика, която е безопасна за тях. Практикуването на пилатес, йога, плуване са сред препоръчваните физически активности.

За да се преодолеят болките в кръста по време на бременност е важно да се движи бъдещата майка. Препоръчват се разходките на чист въздух. Още повече, ако тя работи в офис в част от 9 месеци, то на всеки 20 минути трябва да се раздвижва.

Упражнения с инверсална лежанка за бъдещи майки

Медицински проучвания с бременни показват, че гимнастиката е особено благоприятна за тялото на майките.

В специализираните издания има данни, които сочат терапевтичния ефект на лежанките при дами, които поне два-три пъти в седмицата са изпълнявали различни упражнения с иновативния уред.

лежанка за бременни

Модерните лежанки са супер удобни

Модерните лежанки позволяват на бременните да се раздвижват пълноценно и да укрепват мускулните групи на тялото. Още по-удобното е, че уредът основно е предназначен за тренировки в домашни условия. Основни видове упражнения са посочени на сайта на Лежанки.

Проучвания на американския медицински институт дават положителни отзиви за използването на лежанките за преодоляване на болките в кръста по време на бременност. Наред с тяхното намаляване, бъдещите майки подобряват своя сън, намаляват стреса и негативните емоции.

Снимки:Lejanki.bg

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*