Home / Любопитно / Как да си направим деня прекрасен и ползотворен?

Как да си направим деня прекрасен и ползотворен?

Как да си направим деня прекрасен?

Като всички живи същества и ние, хората, имаме вътрешен биологичен часовник, който контролира нашите биологични функции като сън и будно състояние, хормонални секреции, артериално налягане, температура на тялото, както и способността за бдителност и съсредоточаване. Всички тези функции протичат в ритъм, в който се редуват фази на активност и на покой в зависимост от момента на денонощието.

Кой регулира биологичния часовник? С тази задача е натоварена част от мозъка, хипоталамуса, и още по-точно – нервните клетки, наречени супрахиазматични ядра. Те реагират на външни сигнали като ден и нощ, тишина и шум. Целта им е да регулират функциите на организма спрямо околната среда по най-добрия за него начин.

Социален синхрон

Човекът като „социално животно“ живее според правилата на обществото, свързани с работата и семейния живот. Постепенно организмът се приспособява към часовете на работното време или към ритъма, наложен от отглеждането на малки деца, например. Какво става, ако се наруши създаденият денонощен режим? Тялото функционира недостатъчно добре. Например, ако човек е свикнал да се храни между 12 и 14 часа на обяд, но по някакви причини му се наложи да хапне едва към 15 часа, секретирането на стомашните сокове ще бъде объркано, храносмилането – затруднено, стига се до натрупване на мазнини и захари, пише сп. „Здравен журнал“.

За да останем в добра форма, трябва да се придържаме към установения ритъм, с който организмът е свикнал.

Кога и колко да спим?

Има два момента в денонощието, когато ни се спи неудържимо – единият е между 3 и 4 часа сутринта, другият – около 14 часа. Защо е така? В тези часове температурата на тялото спада и биологичният ритъм се забавя. Битката със съня е ненужна и предварително загубена, по-добре се оставете на естественото поведение на организма.

30 минути преди обичайния час на събуждане сутрин тялото започва да произвежда кортизол – хормон, който регулира циклите на сън и бодърстване. Ето защо повечето хора се събуждат винаги по едно и също време, без да имат нужда от будилник.

Да бъдем маскимално ефикасни

Хората са главно два типа – едните са най-енергични сутрин, другите – вечер. Ако сте от първата категория, планирайте важните си задачи за периода до 10 часа, ако сте от втората категория, безсмислено е да се напрягате преди 11 часа, резултатът няма да е оптимален.

прекрасен

За да е прекрасен денят ви!

Между 13 и 15 часа температурата на тялото спада, то иска да си почива. Осигурете му спокойствие и не изисквайте големи физически и умствени усилия. Ако не можете да си позволите следобедна почивка, посветете това време на по-обикновени, рутинни дейности.

Трудното понеделнишко утро не е случайност – това е моментът, в който организмът трябва да се върне към седмичния ритъм след почивните дни. Понеделник е денят, в който се правят най-много грешки и стават доста пътни злополуки. Запазете за него по-спокойни дейности.

На масата

Да консумираме това, което трябва, тогава, когато трябва – ако спазваме този принцип, ще се чувстваме бодри и няма да напълняваме.

При събуждане тялото секретира липази – ензими, които са специализирани в разграждането на мазнините. Затова на закуска хапвайте сирене и масло – тяхната енергия ще ви е нужна през целия ден.

На обяд се произвеждат други ензими – протази, които разграждат протеините, и амилази, които подпомагат усвояването на амидона. На вечеря почти не се отделят ензими, по тази причина изяденото вечерта по-лесно се натрупва под формата на мазнини.

Идеалният ден:

7 часа – спокойно събуждане и кралска закуска.

от 7 до 9 часа – идеален период за 20-минутна тренировка.

от 9 до 11 часа – най-работоспособното време за сутрешните хора. След 11 са ефикасни и вечерните.

от 12 до 14 часа – обяд, съдържащ протеини /месо, риба/ и бавни глюциди /ориз, спагети…/

14 часа – време за почивка. Ако сте на работа, почетете нещо приятно или затворете очи и помечтайте.

от 15 до 17 часа – втори период на работоспособност, но не така силен като сутрешния.

от 18 до 20 часа – време за освобождаване от напрежението, за градинарство, готвене и други дейности, които разнообразяват деня.

20 часа – лека вечеря. Избягвайте алкохола и мазните храни.

23 часа – в леглото.

Снимка: Pixabay.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*