Home / Светски / Иво Аръков имал тайна заложба

Иво Аръков имал тайна заложба

Музиката е първата любов на Аръков. Преди да му хрумне да стане актьор, роденият в Белослав младеж ходи на уроци по солфеж и чрез компютърна програма създава първите си песни, към които пише и текстове. Тогава Иво е тийнейджър. Тъкмо се е завърнал с баща си от Русия. Когато заминават, младият Аръков е едва на 13 години.

Наложило се да напусне Белослав, понеже татко му започнал работа в Ростов на Дон. Когато се прибират у дома, Иво продължава да се занимава с музика и поезия. Прави и първите си актьорски опити в Детско-юношеския театър „Златно ключе“ във Варна. В трупата остава до завършването на гимназията. След дипломирането си постъпва като барман в хотел край морето, но вече е решил, че ще гони актьорска кариера. Затова и покрай поръчките Иво репетира текстовете, с които възнамерява да си спечели място в НАТФИЗ.

„Представях своите материали пред клиентите. Така си докарвах по някой лев или някой лош поглед, но това се оказа от полза за бъдещите ми неорганизирани планове“, спомня си Аръков.

Приемат го без проблем в НАТФИЗ. Оказва се обаче, че академията е благодатна среда за развиването не само на

Иво Аръков

Иво Аръков с Мика Стоичкова

актьорските му, а и на музикалните му заложби. Като студент Иво се научава да свири на пиано и на китара. Той и днес продължава да упражнява, даже и пее, но само пред приятели. Обещал си е обаче, че няма да зареже този си талант и в бъдеще ще се бори да пробие и на музикалната сцена.

Освен като музикант той се развива и като поет. Младият мъж пише стихове почти всеки ден. Най-често
реди строфи, когато е провокиран от житейска случка или силна емоция. Младият артист е признавал, че поезията е неделима част от него и той се нуждае от нея, както от въздуха, който диша.

„Пиша, защото чувствам, че трябва“, казва той.

Любовта му към поезията се дължи до голяма степен на възпитанието му, пише в. „Уикенд“.

Иво е кръстен на баба си Иванка, а фамилията му произхожда от Калофер или Карлово – не е съвсем сигурен. Чувал е обаче семейната история, която се предава от поколение на поколение в рода му.

Според нея прапрадядо му отглеждал в този край рози и правел розово масло. Бил съсед на Христо Ботев.

Всички във фамилията му са здраво свързани със словото и тази си любов са възпитали и у Иво, който от малък започва да твори стихове. Най-голямо влияние за разгръщането на този му талант оказала майка му Виолета, която е детска учителка. В свободното си време тя пишела стихчета за най-малките. Затова и не е чудно, че Иво прописва първите си стихотворения още в тийнейджърска възраст.

ВИП Брадър

Иво Аръков във ВИП Брадър

Той никога не е криел, че му е трудно да разпределя времето си, така че да се отдава на всички свои таланти. Признавал е и че неведнъж е страдал от своя работохолизъм, който пък наследил от баба си. И днес Аръков не се спира и продължава да се труди и на сцената, и в ресторантьорския бизнес.

В трудни моменти Иво намира спасение в поезията. Казва, че тя е неговата нирвана. Той обаче рядко я споделя с публика. В артистичните среди се говори, че Аръков е събрал кураж да издаде творенията си в стихосбирка. Така, че нищо чудно след „ВИП Брадър“ младият талант да се изяви като поет пред широка аудитория.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*