Home / Семейство / Детето чува избирателно

Детето чува избирателно

Сигурно неведнъж сте се изумявали от избирателния слух на детето

дете инат

Как е възможно да чуе какво говорят възрастните в другата стая, а до ушите му да не стига трикратната подкана да прибере разпилените по пода играчки? Понякога с напълно невинно изражение то се обръща при поредната отправена към него молба и пита: „На мен ли говориш?“

За да извадите бананите от ушите на детето, е добре най-напред да привлечете вниманието му. Вместо да се провиквате от другата стая, погледнете го в очите и кажете: „Обличай се, след малко излизаме“. Друг вариант е да го докоснете с ръка, за да сте сигурни, че сте установили контакт. Чак тогава изречете какво искате от него. Ако помолите детето да свърши нещо и то не отвръща, накарайте го да повтори казаното от вас, пише вестник „Всичко за семейството“.
Щом го направи, значи е сигурно, че посланието е стигнало до ушите му. Формулирайте заръките си кратко и точно. Когато стане време за сън, кажете „Хайде да прочетем една приказка и да спиш“. Не е нужно да обяснявате, че ако легне по-късно, няма да може да се наспи, че ставането ще е трудно и т.н. Заменете многото думи с действия – вместо многократно и безрезултатно да го викате от кухнята да дойде и да помогне за подреждането на масата, идете при него и кажете: “ Много те моля да дойдеш, когато чуваш, че те викам“.

И в този случай, както и в много други, в основата стои добрият личен пример на родителя. Ако често се случва детето по няколко пъти да ви пита едно и също или многократно да отправя молбата си, докато най-накрая реагирате, не се чудете, че и то не откликва от първия път на вашите думи.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*