Home / Любопитно / 10 общи правила за етикет на масата

10 общи правила за етикет на масата

Да бъдем винаги елегантни и уверени е истинско изкуство. Всеки съвременен човек, който иска да остави приятно впечатление за себе си, трябва да притежава умението да се храни по приетите в обществото правила, като го прави така, че да изглежда елегантно и изискано за онези, които го наблюдават.

Затова е препоръчително да познаваме правилата за поведение и етикет на масата, а това ще ни помогне да бъдем сигурни в себе си и да излъчваме увереност.

Всяка ситуация е различна, а правилата варират – приложени според конкретните обстоятелства, култура и компания. Поведението на приятелска маса и на бизнес среща ще са коренно различни. Не е достатъчно само да познаваме и използваме правилно приборите за хранене, трябва да преценяваме и контролираме поведението си спрямо всяка ситуация.

масата

Правила за етикет на масата

Етикетът на масата зависи от културата, обстоятелствата и компанията. В определени случаи и ситуации, възможността за правилно използване на приборите за хранене изобщо няма да ни е полезна. По-скоро чувството за адаптация и усетът ни, ще ни подскажат как да се държим и какво поведение да покажем.

Трябва да спазваме правилата разумно и с точна преценка. Не е  нужно да маниерничим, подобно на особа от кралски двор, нито да се държим като първобитен човек. Във всяка ситуация най-важно е да спазваме правилото за златната среда.

На официалните приеми етикетът на масата за различните държави е строго индивидуален. Общите правила до гляма степен ще ни помогнат да се насладим на храненето и общуването. Много е важно да показваме чрез поведението и държанието си, уважение към хората около нас. Трябва да използваме основните правила за коректно поведение на масата, за да покажем отношението ни към останалите присъстващи.

Въпреки факта, че стандартите за етикет на храненето в ресторантите са отслабнали през последните десетилетия, те все още се преподават в някои училища и университети. Тези правила се спазват в много заведения, които претендират и се стремят да предлагат изискана обстановка и кухня за ценители и любители в цял свят.

Ако някога сте се притеснявали как да поставите салфетката в скута си или как да се извините, че ще използвате тоалетната, тази статия може да е полезна. Експертът Майк Майер преподава съкратен курс по етикет, организиран от Uber Eats, в който той споделя някои тайни.  Препоръчва да научим няколко официални правила за хранене, които можем да спазваме, дори  когато приемаме гости у дома.

⦁ Никога не отделяйте менюто от масата

“При официално хранене менюто винаги трябва да докосва масата на поне едно място. “ Докато разглеждаме менюто, трябва да се уверим, че то докосва масата, а не да го вдигаме от нея, за да го приближим към лицето си.

⦁ Веднъж щом докоснете чашата с устни, трябва да пиете от същото място на чашата до края на вечерта.

Когато пием, трябва да го правим от едно и също място на чашата всеки път, за да избегнем отпечатъци от устните навсякъде по ръба. След като отпием, трябва да поставим чашата обратно на същото място, където сме я взели.

3. Не карайте съдовете да дрънчат

Дори леко докосване на стъклените съдове може да повреди стъклото, особено ако е много тънко и деликатно. В много официална обстановка колкото по-малко шум вдигате, толкова по-добре. “

4. Никога не искайте вилица за стриди

“Ако нямате вилица за стриди на масата си, не искайте такава; липсата на вилица за стриди означава, че стридата вече е разхлабена и готова за консумация.” Ако по някаква причина стридата все още е частично прикрепена към черупката, можем да я разхлабим сами с обикновена вилица. След като приключим със стридата, обръщаме черупката върху чинията, за да сигнализираме, че сме готови.

5. Поддържайте краищата на чиниите си възможно най-чисти

“Това правило трябва да се спазва от уважение към обслужващия персонал, който трябва да почисти чинията и да я хване с ръце. Той ще трябва да се изцапа, ако чинията е с размазана храна навсякъде по нея.”

6. Поставете остатъците в горната лява част на чинията

“Горният ляв ъгъл на чинията ви е за остатъци.” Например ако в ястието ни има лимонова кора, която не искаме да ядем, то трябва да я поставим от лявата страна на чинията ни. Същото правило важи и за рибената кост.

7. Винаги дръжте хляба в чиния, освен ако не го поднасяте към устата си

“Това означава, че трябва да намажете хляба, докато е все още в чинията, но да не намазвате цялото парче наведнъж.” Правилото е да отчупим парчето, което планираме да ядем, да го намажем с масло и след това да го повдигнем и поставим в устата си. Това се отнася за гевреци, кифли, бисквити и други подобни на хляб продукти.

8. Сгънете салфетката към себе си, преди да я поставите в скута си

“Салфетките трябва да бъдат сгънати наполовина, като гънката е обърната към вас и  никога не избърсвате устата си с нея, а само леко потупвате устните. След това загъвате салфетката и всички петна остават вътре в нея, като по този начин ще имате усещането за абсолютно чиста салфетка.

9. Никога не казвайте, че отивате до тоалетната

“Ако трябва да отидете до тоалетната, просто се извинете и напуснете масата.”
Не детайлизираме защо заминаваме или къде отиваме.

10. Не казвайте „Приятен апетит!“

“Когато хората използват този израз, това звучи като покана за добро храносмилане и предполага, че сте толкова гладни, че можете да изядете всяка храна, която ви попадне в ръцете.“.

Много по-добре ще бъде да използваме – „Моля, насладете се на храната!“

И като финал още един полезен съвет – оставете малко храна в чинията си! Това ще покаже, че сме се насладили на храната, защото обратното може да означава, че все още сме гладни и не е имало достатъчно храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*