Home / Любопитно / Знаете ли каква е тайната на Кехлибарената стая?

Знаете ли каква е тайната на Кехлибарената стая?

Съдбата на някои съкровища от световен мащаб, представляващи и материална, и културна, и всякаква друга ценност, остава неизвестна

 

Кехлибарената стая все още е загадка

Този шедьовър бил създаден през 1701 година от немски и датски майстори за пруския крал Фридрих I, след което сменил няколко двореца, докато накрая не бил подарен на Петър Първи и не се установил в Царско село под Петербург.

Кехлибарената стая била смятана за едно от най-великите руски съкровища и дори я наричали осмото чудо на света! Облицовката й била от кехлибарени пана, златни украшения и огледала.

През 1941 година, когато от Екатерининския дворец евакуирали всички ценни експонати, поради нейната крехкост не се решили да пипат Кехлибарената стая, а просто облепили безценните стени с тапети с весели мотиви с надеждата, че немците няма да обърнат внимание защо една от залите в двореца е оформена с такава предизвикателна безвкусица. Надеждите, разбира се, не се оправдали и руското съкровище било изпратено в Германия.

Стаята била възстановена в един от замъците на Кьонигсберг и до края на войната с гордост я демонстрирали пред публика. През 1945 г., с приближаването на руските войски, Хитлер лично заповядал отново да я демонтират и да я изпратят в тайно хранилище. Запазен е документ, който потвърждава, че скъпоценният товар е доставен на гарата. И това е последното официално споменаване на Кехлибарената стая…

Как може да изчезне цяла стая, пълна със злато и кехлибар?

Според едни тя била натоварена на кораб и потопена от съюзниците; според други шедьовърът очаква своя час в таен бункер някъде под града.

Още от края на войната руснаците я търсили неуморно. Няколко експедиции преровили цяла Европа, надникнали във всички подозрителни шахти, лагуни и пещери. И нищо! Напоследък някои изследователи са склонни да приемат версията, че стаята е била унищожена, а Съветите просто са скрили този факт, научаваме от вестник „Феномен“.

Преди няколко години Кехлибарената стая била реконструирана, но отделни фрагменти от оригинала изплуват от време на време на различни места, очевидно за да поддържат интереса към тази полумистична история. Така например неочаквано се появил фрагмент от мозайка, който взел със себе си за спомен немски войник, помагал стаята да бъде подготвена за транспортиране през 1945 година.

loading...

One comment

  1. Чудесен материал, най сетне научих нещо истинско и достоверно от нета!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*