Home / Новини / Българският лев става на 130 години!

Българският лев става на 130 години!

Точно днес преди 130 години е отпечатана първата българска банкнота. Това става на 1 август 1885 г. Тя е с номинал от 20 лв. и е отпечатана в Санкт Петербург, пише в. „Телеграф“.

Доказателство

20-те лева, отпечатани през 1885 година

20-те лева, отпечатани през 1885 година

Доказателството, че е първата, е нейният сериен номер – 000001, който и днес може да се види, тъй като банкнотата се пази в роден музей, намиращ се в Габрово. Освен двадесетолевките, другите най-стари банкноти у нас са били с номинал от 50 лв.

Преди да започнат да се печатат българските банкноти, родните бюджети се сумирали във френски франкове. Едва след 1880 г. започва да се търси печатница, след като вече имаме избрано име за паричната ни единица – лев. Името идва от остарялата форма „левъ“, която означава „лъв“ и се е употребявала през XIX в., поясняват историци.

Държавниците ни се спират върху санкт-петербургската печатница. Именно там се отпечатват първите ни банкноти с номинал от 20 лв. и 50 лв. Те са били обменяеми в злато.

С годините българските банкноти претърпяват различни промени. Оказва се, че ние сме първите в Европа, които са пуснали банкнота от 3 лв. Емисията е пусната след 1951 г., като тя нарушава съществуващата дотогава европейска практика в емитирането на банкноти. Номиналът от 3 лв. е и новост за тогавашния свят. Според днешни икономисти на практика банкнотите от 3 лв. и 5 лв. са твърде близки като стойност и затова не е прието да има трилевки в другите страни. Така и ние първи ги пускаме и близо 10 години се разменят в страната ни. Днес въпросната стара банкнота от 3 лв. е погребана, но може да се купи от интернет срещу 2 лв.

Междувременно единственият жив съвременник, чийто лик някога е бил на банкнота, е Симеон Сакскобургготски. Още като малък той се появява върху парите от 200, 250, 500 и 1000 лева.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*