Home / Любопитно / Какво може да се направи от каучуково дърво?

Какво може да се направи от каучуково дърво?

Каучуковото дърво се среща често в гъсти дъждовни области на височина от 250 до 950 м. Предпочита средна годишна температура от 21 до 35 градуса и относително обилни валежи. Понякога се спуска и на по-ниски места, в по-малко влажни области, като издържа и по-сух климат. На ниски, лесно достъпни

Каучуково дърво

Каучуково дърво

за човека места обаче ще го видите рядко.

Каучуковото дърво е голямо, с много строен ствол, малко по-разширен отдолу. Диаметърът на ствола на възрастно дърво надвишава метър и половина, а понякога и два метра – особено в Пуерто Рико, където популацията на този вид е многобройна. Приблизителната възраст на тези дървета е около 400 години.

Най-добре това дърво расте на дълбоки глинести, кисели почви, които се образуват в резултат на разпада на вулканичните камъни, особено на гребените и склоновете на хълмовете. Корените му лесно проникват в каменистата и добре дренирана почва. Каучуковите дървета растат на групи, което им позволява да противостоят на циклоните и тропическите бури.

Стволът няма клони на няколко метра от земята и е покрит с нежна, сиво-кафява кора, която се разпуква и се открива по-неравна повърхност. От пукнатините изтича смола, която при сгъстяване става бяла. Дървото започва да се разклонява във връхната част, като дългите клони образуват вечнозелена корона, която не хвърля листата си. На тези мощни клони често се катерят бромелиевите видове.

Листата на каучуковото дърво са с елиптична форма и са на малки къси дръжки. Всяко листенце е яркозелено и има 6-9 изпъкнали жилки. Растението е двудомно и плододава от декември до април.

Плодовете му приличат на маслини.

Каучуковото дърво расте бавно, но растежът му може да се ускори ако се разположи на голям склон при защитено място.

Какво може да се направи от каучуковото дърво?

В миналото са правели лодки от дървесината му, използвали са смолата за медицински ритуали, американските индианци са я използвали за нанасянето на рисунки по тялото. Със смолата са измивали косите си, лекували са настинка и са гонели насекомите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*