Home / Новини / Браво! Холивуд се извини на Валя Балканска!

Браво! Холивуд се извини на Валя Балканска!

Холивуд се извини официално на Валя Балканска за кражбата на песента й „Излел е Дельо хайдутин“ за кинохита с Джордж Клуни „Утреландия“.

С песента бе илюстриран клип на филма. Композиторът Томас Бергерсен е изпратил официално писмо с извиненията си към певицата, че е използвал нейно изпълнение без разрешение. Извиненията са предадени по телефона от българския композитор Георги Стрезов, който е приятел на норвежеца, и сега ще преговаря за хонорара на Валя, пише в. „Телеграф“.

Според Стрезов цялото объркване се е получило след поредица неуспешни опити на Томас Бергерсен за комуникация с родни институции, защитаващи правата на „Излел е Дельо хайдутин“. Норвежецът много харесвал изпълнението и държал на всяка цена да го включи в проекта. Той дълго време пращал писма до различни институции у нас, защитаващи авторските права, както и до Министерството на

Официално се извиниха на Валя Балканска

Официално се извиниха на Валя Балканска

културата. Изпратил запитване и до „Мистерията на българските гласове“. След като не получил отговор отникъде, той сметнал, че както и в останалите страни, то е равносилно на това, че изпълнителят е починал и са минали 60 години от смъртта. Това автоматично би довело до освобождаване на песента от авторски права за изпълнение, а тъй като е народна, други права не се плащат. Така след мудността на всякакви родни институции Томас Бергерсен с чиста съвест включил песента в саундтрака. Сега ще бъдат предприети мерки да бъдат платени хонорарите на изпълнителката от Родопите.

По стара българска поличба този, за когото смятат, че е умрял, а той е жив, той ще живее още много години, смята Георги Стрезов. Самата Валя Балканска пък смята, че покрай скандала с Холивуд сега песента й е много по-известна, отколкото дори през 1977 г., когато литна в Космоса. Пред „Телеграф“ певицата споделя, че на нея й е достатъчно само едно „Извинявай“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*