Home / Новини / Този ром от Монтана шашна Кеймбридж!

Този ром от Монтана шашна Кеймбридж!

Пътят на Марсело Илиев към Кеймбридж тръгва на шега. Осмокласникът от Монтана вижда реклама за кандидатстване в чужбина и решава да се пробва.

Марсело Илиев

Марсело Илиев има голямо желание да учи

Първия път обаче нещата не се случват, защото твърде късно разбира за насрочената дата на изпитите и не успява да се яви. В края на април пак получава известие, че може да се пробва. Точно на 9 май Марсело, който е от ромски произход, отваря пощата си и вижда, че това е крайният срок за записване. Решава, че този път няма да изпусне втория шанс. Свързва се с организацията, която организира изпитите, и обяснява, че иска много да кандидатства. Допускат го и на 17 май момчето идва в София на изпити. За подготовка има само една седмица – пише есета, взима учебници от минали класове, за да преговори. Тестовете са по английски и математика.

„Бяха доста трудни, започнах от 8,30 сутринта и приключих към 14,30 ч. Не очаквах и математиката да е на английски, но се справих”. Освен тестовете той пише есе – трябва да представи себе си, а също и да съчини материал по темата как образованието представя една страна. От колежа му правят и интервю по скайп. „Имаше трудни въпроси, но хората бяха дружелюбни. Когато не разбирах нещо, ми повтаряха и обясняваха“, казва той. На 4 юни момчето получава известие по пощата, че е приет в CATS College Кеймбридж. „Това беше една от най-невероятните новини в живота ми. Финансовите средства обаче са пречка“, казва Марсело.

За да отиде да учи в Кеймбридж, му трябват 34 992 паунда, но са нужни още 24 000 паунда за настаняване, пише в. „Телеграф“.

„Ако събера парите за обучението, ще се свържа веднага с хората от колежа и ще им кажа, че съм съгласен да живея на улицата, но ще посещавам часовете редовно и ще уча“, обяснява Марсело. Престоят на българчето в колежа ще бъде 2 години, ако успее да събере сумата. До края на юли той трябва да внесе първата вноска от 12 00 паунда.

За щастие по-късно става ясно, че момчето вече има предложение от български бизнесмен, който е пожелал да му подсигури необходимата сума.

Годината в колежа е разпределена в три срока и всеки срок той трябва да плаща 5000 паунда за обучение и по 4000 за настаняване. Ако нещата вървят по план, трябва да е в Англия в началото на септември. В колежа в Кеймбридж Марсело трябва да учи по двугодишна програма, в която ще избира около 10 предмета, по които да се подготвя. В края на двете години всеки минава тестове, които насочват кой университет е най-подходящият – Харвард, Оксфорд, Кеймбридж и др.

Сега Марсело е ученик в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Монтана. След 7-и клас момчето кандидатства и в елитната природоматематическа гимназия в родния си град и го приемат. Родители му обаче го съветват да предпочете Гимназията по строителство, защото са бедни и се притесняват дали ще могат да му осигурят пари да учи по-нататък висше образование. Заради това Марсело се записва там, за да е по-сигурно, че ще получи професия. Отличен ученик е и учителите го хвалят. „Всички предмети са ми важни, но си имам и любими дисциплини – математика, английски“.

Семейството на Марсело е най-обикновено, от ромската махала на Монтана. Баща му е строител, майка му работила като шивачка, но сега е безработна. Има и двама по-малки братя – 12-годишния Лоран и 9-годишния Тоти. „Още са малки и доста палавички. Но най-малкият ми брат е тръгнал добре с образованието, надявам се да ме последва“, казва момчето. Бабата също им помага активно.

Когато съученици разбират новината, че Марсело е приет в Кеймбридж, са учудени. Не могат да повярват, че дете от ромски произход е пробило в елитното школо. „Когато разбраха, че е истина, застанаха до мен, поздравиха ме и се зарадваха“, спомня си Марсело. Учителите му също се гордеят, че той прославя Гимназията по строителство. „Понякога усещам лека завист заради успеха, но не се притеснявам. Искам да покажа, че и ние можем. Надявам се да не съм изключението и да има много като мен. Дано и ние след време да живеем наравно с останалите“, смята Марсело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*