Home / Любопитно / Кои са най-популярните италиански пици?

Кои са най-популярните италиански пици?

Близо 80% от жителите на света казват, че обичат пица, сочи едно от многото проучвания, правени по тази тема. Не сме сигурни, че цифрата е точна, но е безспорен факт, че италианската класика е сред най-популярните храни на планетата. Тя може да бъде отворена или затворена, голяма или малка, може да съдържа най-разнообразни продукти и да се пече в различна форма.

Невъзможно е да посетите Италия и да не опитате това ароматно, вкусно, питателно и изкушаващо изглеждащо блюдо. Във всеки регион на Ботуша приготвят пицата по свой начин. Това не противоречи на факта, че някои видове са по-любими от други. Сред най-популярните са Маргарита, Капричоза, Четири сирена, Пеперони и др.

Италианците са много консервативни по отношение на рецептите, влезли в кулинарната история. Според тях, в класическите рецепти не се позволяват много експерименти и затова готвачите стриктно спазват правилата.

Ако ви се е дояла истинска италианска пица, не е необходимо да ходите до Апенините. Ресторант Леонардо в Банско ще ви зарадва с някои от най-популярните видове, при това приготвени много майсторски и с оригинални продукти.

Пица Маргарита

Много хора смятат пица Маргарита за една от най-вкусните, въпреки че нейните съставки са малко и съвсем обикновени. За приготвянето й са необходими само брашно, домати, моцарела и босилек. А резултатът е неповторим и балансиран.

Пицата е направена за първи път през 1889 г. в Неапол от пекаря Рафаеле Еспозито и е кръстена на кралица Маргарита Савойска. Съдържащите се в нея продукти – зелен босилек, бяла моцарела и червен доматен сос символизират италианското знаме.

Много поколения след това се наслаждават на хармоничния вкус на този кулинарен шедьовър. Има, разбира се, и хора, които смятат, че пицата без бекон или колбаси не е толкова вкусна, но те вероятно не са опитвали истинска Маргарита. Вариантът на Маргарита в ресторант Леонардо се приготвя по класическата рецепта с домашно приготвен доматен сос, Моцарела и пресен босилек.

Пица Четири сирена

Всеки човек знае името на тази пица, дори и да не живее в Италия. Ароматните разтопени сирена, комбинирани с подправки, могат да оставят малко хора безразлични към Куатро формаджи, както я наричат италианците. Казват, че това е блюдо за истински ценители с изискан вкус. Тази пица е измислена в Неапол, но впоследствие с основание превзема целия свят. Обикновено тя съдържа моцарела, пармезан и горгонзола, а четвъртият вид често е различен. Например може да е проволоне или ементал.

Много от съвременните шеф-готвачи използват следната формула: Куатро формаджи трябва да съдържа твърдо сирене, ароматно сирене, меко сирене и синьо сирене.

Пицата Четири сирена в ресторант Леонардо в Банско е истинско пиршество за сетивата. Тя се приготвя със сметана и сирената Горгонзола, Азиаго, Моцарела, Пармезан и е от тънко тесто тип криспи.

Пица Капричоза

Пица Капричоза е изобретена в Рим през 50-те години на 20-ти век. Тя получава името си в чест на ресторанта, където е приготвена за първи път.

Капричоза е харесвана от любителите на разнообразието, защото е по-богата от много от конкурентите си. За приготвянето й се използват гъби, шунка, артишок, маслини, сирене, домати, чесън и ароматни билки. На много места в Рим традиционно към това ястие добавят варени яйца, нарязани на филийки.

Вариантът на Капричоза в уютния италиански ресторант в Банско няма да ви разочарова. Пицата съчетава вкусовете на домашно приготвен доматен сос, Моцарела, прошуто кото, гъби, черни маслини и артишок.

Освен трите класики – Маргарита, Четири сирена и Капричоза, в ресторант Леонардо приготвят изумително вкусна пица Пеперони с пикантен колбас Вентричина, люти чушки и Моцарела.

Там ще ви изненадат и с пица със сирене Горгонзола, смокини и прошуто Крудо, която си струва да опитате. За любителите на морските дарове препоръчваме пица с риба тон, която съдържа още доматен сос, моцарела, каперси, червен лук и маслини. За гостите с по-специални изисквания към храната има вкусна пица веган с тиквички, гъби, червен лук, артишок, маслини, сушени домати и веган моцарела. Диетични варианти са още пица от био лимец и био безглутенова пица, които се правят с плънка по избор.

Ако попаднете в Банско, там има и друго гостоприемно място с истинска европейска кухня. В ресторант Фондю може да се насладите на алпийската кулинарна класика със същото име или да опитате известните швейцарски ястия рьощи и раклет.

One comment

  1. Освен това, на италиански peperoni означава чушки. Ето защо, ако сте в Италия и си поръчате такава пица, сервитьорът би чул чушки и в никакъв случай не биха ви донесли пица с шпеков салам пеперони, защото такъв не съществува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*