Home / Интервю / Сандра Алексиева: Най-любимата ми рецепта ще се появи тогава, когато чуя: „Мамо, ще ми сготвиш ли…“

Сандра Алексиева: Най-любимата ми рецепта ще се появи тогава, когато чуя: „Мамо, ще ми сготвиш ли…“

Сандра Алексиева е човекът, който стои зад вкусния сайт „1001 рецепти“. С голямо удоволствие и широка усмивка тя всеки ден твори чудеса в кухнята и твърди, че черпи вдъхновение от хората. Вижте какво сподели тя в специално интервю за Prekrasna.bg:

Сандра Алексиева

Здравей, Сандра. Представи се с няколко думи.

24-годишно съвсем обикновено момиче с необикновени мечти и необикновен кулинарен сайт. Обичам да мисля позитивно. Това е най-хубавото ми хоби.

Разкажи повече за проекта, който развиваш с толкова много любов – „1001 рецепти“.

„1001 рецепти” е проект, който майка ми измисли през 2007-ма и който не успя да реализира в мащабите, в които й се искаше, защото почина преди две години. Тя е създател на едноименното списание, което аз, сестра ми и нейният съпруг трансформирахме в уебсайт на 10.10.10. Посветили сме сайта на майка ни и сме вложили в него цялата си обич и грижа. Днес той е един от най-популярните български кулинарни сайтове и ежедневно се посещава от над 20 000 уникални потребители. Майка ми си мечтаеше именно за това – да превърне идеята си в многомащабен проект, който да достигне до дома и кухнята на всеки човек в България. Днес, чрез Интернет, това е напълно възможно.

Откъде черпиш вдъхновение?

От почитателите на сайта. В началото, когато тях все още ги нямаше, а сайтът беше съвсем нов, най-голямата ми мотивация беше желанието ми да продължа започнатото от майка ми, да направя онова, за което на нея не й достигнаха дните. Днес, когато съм постигнала нейната мечта, черпя вдъхновение от хората, които непрекъснато споделят с нас идеи, опит и мили думи, с които ни благодарят за кулинарните тънкости, на които сме ги научили. Нищо за мен не е по-ценно и зареждащо с положителна енергия от обратната връзка с хората.

Имаш ли несполучлив опит в кухнята?

Да, имала съм много несполучливи опити, особено в началото, когато изведнъж ми се наложи да готвя всички ястия за „1001 рецепти”, а аз бях все още твърде малка и неопитна. Беше стресово, но си струваше всеки изхвърлен продукт, защото ако никога не си грешил, няма да знаеш кое как се прави и защо не се прави по определен начин.

Получавала ли си покана от някоя телевизия да водиш кулинарно предаване?

Имала съм предложения, на база на които ми се е налагало да изготвя подробна концепция за телевизионно предаване с кулинарна тематика, но не подписахме договор поради различия във възприемането на думата „бизнес”. За мен тя означава процес, който започва с финансова инвестиция. За други започва с „икономия” или „бартер”. Не мога да работя с хора, които имат различен бизнес поглед от моя.

Приготвянето на кое ястие ти доставя най-голямо удоволствие?

От всичко на света най-много обичам да приготвям онова ястие, което се е дояло на хората, които са най-ценни в живота ми. Като например Мъфини с локум и нар, за които най-добрата ми приятелка честичко ме моли. Или пък Рулца с шунка и ананас, по които колегите ми в офиса са луди. Мисля обаче, че най-любимата ми рецепта за готвене ще се появи тогава, когато чуя думите „Мамо, ще ми сготвиш ли…” 🙂

Освен голям професионалист, ти си и страшно позитивен човек. Как успяваш да запазиш усмивката си?

Усмивката е отражение на позитивното мислене, а то е наследствено. Или се раждаш с мисълта, че всичко ще бъде хубаво, или не. Не можеш да станеш песимист, реалист или оптимист. Ти се раждаш с поглед към света. Какъв ще бъде той, зависи от кръвта, която тече във вените ти.

Пожелай нещо на читателите на Prekrasna.bg

Пожелавам им смелост в мечтите. Защото половината от удоволствието на сбъднатата мечта е в самото мечтаене.

А коя е рецептата, която ще им подариш?

С огромно удоволствие ще им подаря една рецепта за сладки кошнички с ванилов крем. Правят се лесно! Убедете се сами 🙂

 

Сладки кошнички с ванилов крем

Какво ви трябва:

За кошничките:

400 г брашно
125 г масло
125 г пудра захар
1 яйце
1 опак. ванилия

За крема:

300 мл. прясно мляко
1 яйце
70 г захар
3 с.л. брашно
1 опак. ванилия
2 с.л. масло

Как да ги приготвите:

Първо се приготвя тестото за кошничките. За целта брашното и маслото се омесват, докато се получат трохи. След това се добавят пудрата захар, ванилията и яйцето, и всичко се омесва до получаването на маслено тесто. От него се оформят топчета, с които се запълват малки метални кошнички за сладки. Пекат се при температура от 180 градуса за 20 минути. Оставят се леко да се охладят, а след това се изваждат от металните формички. Подреждат се в плато.

Приготвя се кремът. Прясното мляко се изсипва в малка тенджерка и заедно със захарта се загрява на котлона, докато тя се разтвори. След това внимателно се прибавят разбитото яйце, брашното, маслото и ванилията. Кремът се бърка енергично до неговото сгъстяване. След това, с помощта на малка лъжичка, се пълнят кошничките. Оставят се да се охладят и се сервират.

По желание се декорират с шоколадови перли (готов продукт).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*