Home / Интервю / Рая Христова: Липсата на спестявания показва генерално неразбиране на законите на парите

Рая Христова: Липсата на спестявания показва генерално неразбиране на законите на парите

– Ако имах 10 милиона евро, бих си купила свободно време 

Рая Христова е блогърка, която поддържа блога за лични финанси и пари kadebg.com. Не се притеснява да говори за проваления бизнес зад гърба си и споделя, че си е извлякла нужните поуки. Пише на български и английски. Има публикувана статия в авторитетното издание Forbes.

Здравей, Рая. Представи се с няколко думи.

Здравейте и благодаря за поканата! Казвам се Рая Христова, на 27. Сега живея в родния си град (40 000 души), преди това 5-6 години учих и работих в София. От две години имам сайт за пари и лични финанси и публикации насам-натам :). Автор съм на три електронни книжки.

Основната тема, която засягаш в блога си kadebg.com, е „лични финанси“. Защо се спря точно на тази тема?

Винаги съм живяла с малко пари, но не се интересувах от темата за парите. Сигурно затова съм била все с малко… Мислех, че на хората с много пари това им е едва ли не генетично – някои го имат, други го нямат… Просто са си такива. Разбрах, че това не е така и че човек може да се НАУЧИ да управлява парите си. Някои хора го научават неусетно още като малки – ако семейството има бизнес, нормално е детето да слуша как мама и татко говорят кой доставчик е по-добър, колко пари могат да вземат на тази стока и колко още ще спечелят, ако отворят втори магазин. То попива неусетно. В същото време детето израства сред определени хора и усвоява бизнес-контакти. Развива определен

Рая Христова в предаването "Споделено с Вихра"

Рая Христова в предаването „Споделено с Вихра“

“печеливш” начин на мислене. Тоест това, което изглежда “вродено” у някои хора, просто е научено в много ранна възраст. Съответно може да се научи и от останалите. Признавам, има една уловка. Едно е да усвоиш майчиния си език още от бебе, друго е да учиш някакъв език като по-голям. Второто винаги е по-несъвършено и става по-бавно. Например в момента работя по книгата си за Америка на английски и един приятел, който е англичанин и ми помага, ми казва: „Рая, английският ти е много-много добър, но колкото и да го учиш, никога няма да е съвсем на моето ниво.“.

Дай определение на думата „богатство“.

Ако си щастлив, значи си богат.

Какво може да купи/направи човек с 10 милиона евро?

Аз лично бих си купила време – свободно време, в което да правя нещата, които обичам. Като нямаш

достатъчно пари, се налага да продаваш времето си на другите и тогава те ти казват какво да правиш в това време. Като казвам „бих си купила време“, нямам предвид, че ще спра да работя и ще се издържам с тези милиони, докато свършат. Вместо това бих ги инвестирала в неща, които да ми носят пасивен доход.

Коя е основната грешка, която допуска българинът по отношение на парите си?

Грешките с парите нямат национални черти. 🙂 Като чета блогове на английски – а там пишат италианци, французи, всякакви – нещата са едни и същи. Но основната грешка е да се живее без спестени пари. Оттам започват всички останали. Липсата на спестявания показва генерално неразбиране на законите на парите или липса на финансова дисциплина.

През последните години като че ли се увеличи броят на българите, които теглят кредити. Според теб защо все повече хора се превръщат в роби на банките?

Всичко тръгва от там, че не спестяват. Като нямаш спестени пари, ръцете ти са вързани от месец до месец. Ако излезе нещо неочаквано и нямаш спестени пари, какво правиш – взимаш заем. После тръгваш да го изплащаш, но излиза второ неочаквано нещо и хоп – втори заем. Не дай си боже и трети и накрая… А хората, които теглят заем, за да идат на море, направо ми иде да ги нашамаря.

Била си на студентска бригада в САЩ и си се сблъскала с този съвсем различен свят.  Изброй по 3 прилики и разлики между България и Щатите.

ПРИЛИКИ/РАЗЛИКИ

1. И там има богати и бедни, НО техните бедни са по-добре от нашите.

2. И там богатите и бедните не се обичат много, НО техните бедни имат и уважение към богатите, не само злоба и завист.

3. И там всички искат да имат пари, НО там у хората го няма това усещане, че нещо им се „полага“, че някой е длъжен да се погрижи за тях. Там, ако нямат пари, хората търсят причината в себе си, а не обвиняват държавата, шефа или банките. Просто го няма това мислене.

Пожелай нещо на читателите на Prekrasna.bg

Пожелавам им красиво и романтично лято. 🙂

3 comments

  1. Б.Григорова

    Чудесно интервю. Поздравявам те Рая. Преценката ти е точна. Дано това интервю помогне на хората, които го прочетат да помогнат на себе си. Успех и много хубав ден.

  2. Георги Иванов

    Страхотно. Бях забравил, колко увлекателно пишеш. За съжаление не се вслушвам в съветите ти вече втора година и „затъвам“ лека полека. Надявам се да променя нещо през новата 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*