Home / Любопитно / Защо тази двойка живее по този начин?

Защо тази двойка живее по този начин?

Всички сме ходили в музеи, на различни възстановки, ако щете и на театър. Хората там са пременени с дрехи от епохата, която пресъздават, и живеят по нейните правила.

Наясно сме обаче, че след края на програмата, те заменят корсетите и бомбетата със скъсани дънки и

Викторианска епоха

Тази двойка е влюбена във Викторианската епоха

кецове, а газовите лампи са заместени от смартфони. Точно това различава Сара и Габриел Кримсън от останалите хора, обличащи ретро костюми – те никога не ги свалят.

Цветно

Дрехите са само една част от техния цветен Викториански живот, който те усърдно водят в нашето модерно консуматорско време на 21-ви век. Сара и Габриел се запознават, докато следват история, като специалността им е късната Викторианска епоха между 1880 и 1890 г.

Техният живот се върти около това да опознаят епохата чрез преживяване.

„Обичам Викторианската епоха. Затова реших да живея в нея“, споделя Сара. Преди 5 години със съпруга й купуват и своята прекрасна викторианска къща, построена през 1888 г. в градчето Порт Таунсенд, Вашингтон.

Първото нещо, което направили в новия си дом, било да продадат хладилника, който намерили в кухнята си. На негово място се появила хладилна чанта, пълна с лед. Вместо модерните крушки и полилеи пък се появили газовите лампи. Когато имат гости, пък използват от крушките, които са по първите прототипи на Тесла и Едисон.

Когато им е студено, пък си включват газовите радиатори от 19-и век или пък керосиновата печка. През зимата си слагат шишета с топла вода в леглото, за които Сара е ушила собственоръчно калъфи по модел на тези от 19-и век. Нейно дело е и матракът, завивките и чаршафите – всичко ушито на ръка, бод по бод.

Подарък

„Крайният резултат, за който разказваме в момента, не е дошъл изведнъж. Някои си представят, че някой ни е пуснал във викторианската приказка и готово. Не, това става само в Холивуд. При нас се случи малко по малко, с подаръците, които си правехме. Най-големият подарък, който сме си разменили, е взаимната подкрепа помежду ни“, убедена е Сара.

Първото автентично нещо, което си подаряват, са дрехи. След първата рокля жената започнала да шие одеждите си сама. Габриел пък трябвало да намери шивач, който да може да му изготви истински викториански костюм, което се оказало много трудна задача. „Габриел казва, че гледайки ме да привиквам към викторианските дрехи, било като да гледа как истинското ми „аз“ разцъфва“, разказва с усмивка Сара. Така всеки празник се превърнал в повод да изберат следващото си автентично притежание.

Така всичко, което използват в къщата си днес, са го използвали предците им преди 2 века. Сапуните, с които се мият и къпят, са дело на компании, създадени през 1830 г. Сутрешният тоалет се прави в керамичен съд, който се пълни с красива изрисувана викторианска кана.

„Човек може да е достатъчно чист дори и по този начин. Много по-добре е всеки ден да се мия с вода, сапун и чиста памучна кърпа, отколкото да изливам стотици литри вода, докато си правя „бърз душ“. Пък и не се карам с мъжа си за банята“, остроумничи Сара, докато говори за хигиената в тяхната викторианска къща.

Четките им за зъби са направени от четината на прасе. Четката й за коса пък е на 130 години, като е оригинална ръчна изработка. Наред с всичко това Сара носи корсет – 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Всеки ден тя навива механичния часовник в коридора и сяда да пише дневника си. Естествено, той се пише с писалка, а всяка страница се чака да изсъхне. Мастилото си купува от компания, основана през 1670 г., като оттам се е сдобила и с восъчен печат с герба на семейството им. Ножът й за писма пък е направен от крачето на сърна.

Доход

Всъщност писането на Сара е и един от основните доходи на семейство Кримсън. Останалото, което правят, е да обикалят страната и да изнасят лекции за живота си и Викторианската епоха като цяло.

Габриел е и пътешественик, като винаги е на някое от трите си високи колела с огромна предна гума.

„Изминал е хиляди километри с тях!“, възхищава му се Сара. Никой от тях няма шофьорска книжка, нито пък някога е притежавал мобилен телефон. Единствената техника, с която имат досег, е компютър, за да могат да разказват историята си, да известяват за събитията си и да продават книгите на Сара. Разбира се, за тази цел използват компютрите в местната библиотека, пише в. „Телеграф“.

В свободното си време си пекат хляб и четат викториански книги и списания. Единственото, което помрачава настроението им понякога, е неодобрението и неразбирането на хората към техния начин на живот.

„Получаваме хиляди имейли, в които ни заплашват да ни убият и че трябва да се изнесем на някое друго място. Заради тази омраза хората не смеят да сбъдват мечтите си“, убедена е Сара.

„Ние обожаваме да живеем по този начин. Цялото изживяване ни носи само радост и удовлетворение“, категорични са двамата викторианци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*