Home / Интервю / Андре Токев от „MasterChef“: Готвя от 4-5-годишен!

Андре Токев от „MasterChef“: Готвя от 4-5-годишен!

Шеф Андре Токев стана популярен още преди няколко години, когато водеше по TV7 кулинарно предаване и демонстрираше на широката публика забележителните си готварски умения. Тази пролет обаче славата му нарасна още повече с шоуто „MasterChef”, в което е ментор и жури. Той и колегите му Виктор Ангелов и Петър Михалчев са мегазвездите на новия телевизионен сезон и напълно заслужено обират овациите.

Впрочем за любителите на вкусната храна Андре е знаменитост от много- много отдавна. Той има дълъг опит като кулинар в престижни ресторанти и хотелски вериги по света и у нас, а в момента е главен готвач в „Хилтън”. Ето какво споделя той в интервю за в. „Уикенд“.

– Г-н Токев, как се промени животът ви с „MasterChef”?
– Предимно съм ангажиран със снимките на предаването „MasterChef”, през другото време съм в

Андре Токев готвач

Андре Токев

хотел „Хилтън”, където съм главен готвач. Четири дни в седмицата съм ментор и жури в кулинарното шоу. Всичко около мен е перфектно организирано. Отборът ми в кухнята на „Хилтън” е отлично обучен, всички работят много добре и няма никакви проблеми. И преди години имах телевизионно предаване – „Гурме с Андре” по TV7. То продължи 5 години.

– Тоест нямате проблеми да съвместявате няколко неща…
– Не ми е проблем да си хармонизирам нещата. Винаги съм имал доста ангажименти и съм се научил да ги съчетавам. Първо бях консултант на проекта за кулинарното шоу по Би Ти Ви. След това ми предложиха да участвам като ментор и се съгласих. Проектът е интересен, тъй като от една страна можем да променим малко готвенето в българските домакинства, което е и моя цел като президент на Асоциацията на българските готвачи. Мога да кажа също така, че в рамките на последните 10 години тукашните кулинари доста са се променили към добро чрез състезания и изяви. „MasterChef” е предаване, насочено към любители, които искат да станат професионалисти, да се развиват на високо ниво. Гледайки го, хората автоматично си повишават нивото и изискванията към готвенето. Интересен проект.

– Карате ли се по работа с колегите си Виктор Ангелов и Петър Михалчев?
– Ние се познаваме от 15 години и сме добри приятели. Винаги обаче са възможни професионални спорове помежду ни, защото всеки си има мнение в определена посока и свой стил на готвене. Много се забавляваме.

– Кой от тримата ще открие победителя?

Журито в MasterChef

Журито на MasterChef

– Според мен ще го открием заедно и тримата, въпреки че аз съм с най-голям опит като кулинар и журиращ. Създател съм на българската кулинарна купа и на състезания в Европа. Виктор и Петър също имат много солидна професионална основа. Ще решим кой е най-добрият. По състезания съм свикнал да нямам фаворити. Не бива да си нарочваш любимец, ако журираш, трябва да си безкомпромисен. Винаги има сърдити, но според мен вината за нещо, което не се е случило, хората трябва да я търсят в себе си.

– Какво ви впечатли досега у участниците в шоуто?
– Постоянно се случват интересни неща. Участниците си мислят, че ястията им са приготвени по-перфектен начин. Може и да са такива в домашна обстановка, но когато храната се оценява от професионалисти, критериите са по-различни. Има неща, които твърдят, че са правилни, а не са.

– Вие с какво не бихте направили компромис в кухнята?
– Основното е да имаш желание да готвиш и да постигаш много в кулинарна посока. Второто е дисциплината. Ако ги спазваш, се усъвършенстваш.

– Не станаха ли много кулинарните предавания у нас?
– За готвачите като мен, които от 15 години насам се борят да развиват професията, е идеален вариант да има повече предавания. Това е реклама за занаята и развитието му в България. Повечето водещи на такива предавания са ми приятели. Готвачите се познаваме добре помежду си.

Част от участниците в предаването

Част от участниците в предаването

– Защо, след като сте приятели, шеф Боби Петров критикува „MasterChef”?
– Всеки има право на мнение, живеем в демокрация. А дали е прав? Резултатите на „MasterChef” са добри, рейтингът е висок, колкото по времето на Световното първенство по футбол през 1994-та. Зрителите показват, че предаването им е интересно и ги завладява.

– „Като две капки вода” е хитът на Нова телевизия този сезон…
– Не го виждам това предаване като конкуренция на нашето. Има си фенове и на едното, и на другото шоу. Интересът към кулинарията е огромен, искаме да впечатлим много хора и го правим. Желанието ни е да дадем най-доброто, на което сме способни, а оттам нататък зрителят решава.

– Защо беше спряно шоуто ви „Гурме с Андре” по TV7?
– Заминах да работя във Франция и нямах възможност да снимам. Тогава ми предложиха да се присъединя към веригата „Хилтън”, за която готвя и сега.

– Откога готвенето е страст за вас?
– От 4-5-годишен. Кулинарията е удоволствие за мен, разтоварвам се, докато приготвям храна. Вкъщи също готвя аз. Техниките в кухнята се развиват непрекъснато. Ясно е, че без нож готвачът не може. Имам около 25-30 ножа. Не мога да изброя обаче всички инструменти, които са необходими за приготвянето на храна. Един уважаващ себе си кулинар непрекъснато си купува нови и нови „играчки” за кухнята. Интересното е, че дори и тежки контузии не могат да ме извадят от строя. Ние сме малко дебелокожи. Готвенето е отборна игра. При травма отиваш на лекар и след това се връщаш и продължаваш да приготвяш храна. Стремя се да бъда перфектен в професията си и нараняване не би ме извадило от кухнята. Много позитивен човек съм и дори и нещо сериозно да ми се случи, не му обръщам голямо внимание.

– Имате ли провали в кухнята?
– Никога не възприемам нещо като провал. Уча се от грешките си и продължавам напред. Грешката за мен е урок, от който съм си извадил извод.

– Замисляли ли сте се да патентовате вашите кулинарни шедьоври?
– Това е невъзможно и абсурдно. Аз съм се учил от най-добрите готвачи, които са ми давали знанията си до последно. Сега това правя и аз. Много от моите ученици вече са главни готвачи. Давал съм им всичко, което зная, без да правя компромис. Ако искаме кулинарията да се развива, всеки трябва да дава много повече, отколкото е взел.

– Някога спазвали ли сте диета?
– Никога не съм имал проблеми с килограмите. От малък спортувам. Единствено когато тренирах ръгби, бях по-тежък с мускулна маса.

– Колко време сте тренирали ръгби?
– 7 години. От време на време и сега ме приболва по нещо. Ръгбито е много мъжки спорт. Може би щях да стана професионален състезател, но също така мечтаех да се занимавам и с дизайн. В крайна сметка между спорта и модата избрах изкуството на готвенето.

– Откога сте с брада?
– От 7 години съм с нея. Не мога да кажа дали бих се разделил. Обичам и този лек къс стил, с който е косата ми. Удобно ми е в работата. Аз съм човек, който обича нещата да изглеждат добре. Но може и да се събудя след няколко дни и да реша да експериментирам, знае ли човек. Обичам също така да се обличам интересно и различно според настроението ми.

Цялото интервю можете да прочетете във в. „Уикенд“. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*