Home / Здраве и диети / 8 причини за нарушен месечен цикъл

8 причини за нарушен месечен цикъл

При липса на менструален цикъл се консултирайте с лекар

месечен цикъл

Различни си причините за нарушенията на месечния цикъл

Известно е, че менструалният цикъл има свойството да се променя, а понякога дори да изчезва за няколко месеца. Кои са причините за тези явления?

1. Хормони

Измененията на концентрацията на хормони в кръвта води до нарушения в менструалния цикъл. Обикновено това се случва, ако жената има проблеми с ендокринната система или щитовидната жлеза.

2. Инфекция в зоната на половите органи

При възпалителен процес на половите органи възниква и нарушен месечен цикъл. Тази причина е сред основните, а отстраняването й е в незабавно изследване и преглед при гинеколог. В случай на подобни сигнали, веднага трябва да се направят изследвания за уроплазма, хламидии, трихомони и подобни заболявания.

3. Наследственост

Не е изключено проблемът да се дължи на наследствеността. Най-добре е темата да се обсъди с майката или бабата. Ако те също са имали подобни проблеми, значи причината е в наследствеността.

4. Стрес

При силен стрес, притеснения и дори депресивни настроения е абсолютно възможно менструалният цикъл да се измени. Струва си да отбележим, че поради тези причини е възможно не само изменение в месечния цикъл, но и наличие на проблеми със стомашно-чревния тракт и силно главоболие.

5. Смяна на климата и дори на обстановката /местене в ново жилище/

Прекалено интензивните тренировки или строгият хранителен режим също могат да станат причина за нарушение в менструалния цикъл. Проблеми с месечния цикъл възникват при дистрофия, недохранване, прекалено ниско телесно тегло, анорексия и др.

6. Прием на медикаменти

Проблемът може да се появи и след прием на антибиотици, различни медикаменти, а също и витамин С.

7. Натравяне и радиация

Нито едно натравяне не минава без последствия, а радиацията предизвиква нарушения в организма. Всичко това влияе и върху месечния цикъл.

8. Пушене, наркомания и алкохолизъм също имат своето въздействие върху женския организъм. Ако тютюнът вреди на белите дробове, а алкохолът на черния дроб, то наркотиците увреждат всички органи.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*