Home / Кариера / Работа от дома? Не, благодаря!

Работа от дома? Не, благодаря!

Работата от вкъщи има и плюсове, но минусите изглежда са повече

Във време на криза е чист късмет да имаш добро и доходно занимание. В повечето случаи обявите за работа започват точно така – с примамливо предложение, което не може да бъде отказано. И с уточнението, че става въпрос да работиш от дома си. Първото, за което се сещаш, е, че няма да ставаш рано, за да гониш препълнени и задушни през лятото автобуси. Възможно е да направиш една бърза сметка колко точно ще икономисаш от градски транспорт и таксита. След това следва свободното време, срещите с приятели, възможността да свършиш много и полезна работа за семейството си. Изглежда прекалено хубаво, за да е истина. Така ли е в действителност?

Откъдето и да го погледнем, работата от дома има повече минуси, отколкото плюсове. Веднага започваме с първия минус, който ви гарантира плюс поне още десетина килограма върху теглото ви. Яденето е навсякъде и не можеш да му устоиш, освен ако нямаш желязна воля.

Свободното време е някаква илюзия, ако офисът ти е на мястото, където живееш. Повечето работещи навън приятели си мислят, че едва ли не можеш да си на тяхно разположение по всяко време. А и как да

Работата от дома изисква желязна дисциплина

Работата от дома изисква желязна дисциплина

устоиш на предложението за студено и ароматно фрапе с най-добрата ти приятелка?

Имаш виртуален шеф и виртуални колеги. През повечето време си сам, но има и такива, в които цялата фамилия е около теб и това обикновено са моментите, в които работата е много и все неотложна. Социалните контакти са сведени до минимум. Почти невъзможно е да се говори за някакво развитие, когато работиш от дома. В това положение е много трудно да покажеш качествата, които имаш.

Липсата на дисциплина може да направи така наречения работен ден почти безкраен. Днешната работа лесно се оставя за утре, ходиш на кино и разходки, вместо да работиш и почти винаги си намираш някакво извинение, за да си… починеш.

Депресията е едва ли не задължителна екстра. Причините са много и различни, но в повечето случаи строго индивидуални.

В крайна сметка положението не е чак толкова отчайващо.

Работата от дома има и някои много готини плюсове. Доказано е, че работната обстановка вкъщи пази от стрес. Можеш да слушаш лека, приятна и любима музика, докато краката ти почиват върху някакъв стол, а в същото време ти работиш без някой да ти мрънка постоянно, че има срокове и други неотложни неща.

Ако не му отпуснеш края, имаш възможност да се храниш здравословно и да се отдадеш на някое любимо хоби. И не на последно място – можеш да свършиш много повече работа, отколкото в офиса. Понякога и само понякога домашната мобилизация върши чудеса.

В заключение: за да е успешна работата от дома, е нужна воля и самодисциплина. Препоръчително е да спазваш някакъв график, а изкуството да казваш „Не!“ трябва да бъде овладяно до съвършенство.

Маруся Ангелова

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*