Home / Кариера / Вижте го! Той е най-младият милиардер в света!

Вижте го! Той е най-младият милиардер в света!

Какво е усещането на 24-годишна възраст вече да имаш милиард и половина долара? Евън Шпигел знае със сигурност. Тази година той влезе в клуба на младите милиардери със своето мобилно приложение Snapchat.

Огромното богатство на крехка възраст се оказва не чак толкова рядко срещано.

Девет нови имена заблестяха ярко тази година в списъка на младите милиардери.

Евън Шпигел направи огромно впечатление в света на големите пари, първо, защото е на 24, и второ – защото има лично състояние от 1,5 млрд. долара.

Той е CEO и един от основателите на приложението за мигновени съобщения Snapchat. Компанията, която ръководи, е оценена на 10 млрд. долара, пише в. „Телеграф“.

Отделно стана ясно, че Snapchat вероятно ще получи инвестиция в размер на 200 млн. долара от гиганта в

Евън Шпигел

Евън Шпигел

електронната търговия Alibaba.

За младия богаташ нещата се нареждат отлично от ранно детство – Евън израства в луксозен квартал на Лос Анджелис, в семейството на адвокати. За 16-ия си рожден ден получава Cadillac Escalade, пише „Бизнес Инсайдър“. Семейството често пътувало до Европа, а до Канада отскачали с хеликоптер, за да карат сноуборд. По-късно Шпигел записва да учи в Станфордския университет – там се запознава с бъдещите съоснователи на Snapchat – Реджи Браун и Боби Мърфи.

Вторият също попада в класацията на най-богатите и млади хора на света. Изненадващо обаче Евън разказа преди време пред „Форбс“, че не бил от „готините“ и затова се амбицирал „да създаде нещо готино“. Евън спира обучението си малко преди дипломирането, за да се занимава изцяло със Snapchat. Скромният му екип създава по-голяма част от приложението през 2012 година. По-късно апликацията е пусната и успехът расте от ден на ден. Потенциалът на Snapchat се оказа така голям, че Марк Зукърбърг го оцени на 3 млрд. долара наскоро. Шпигел обаче отхвърли любезните покани за преговори с Facebook. Сериозни са и слуховете, че от Google пък са предложили 4 милиарда.

Другото голямо име е Дъстин Московиц. Той е на 30 и притежава 8,1 млрд. долара. Откъде идват парите? Московиц е работил по основаването на Facebook и това съвсем естествено го прави милиардер. Московиц е един от четиримата съквартиранти, създали фирмата. Длъжността, която е заемал във Facebook, е главен технически директор. През 2008-а напуска поста си, за да основе собствена софтуерна компания – Asana, която обаче не жъне особено голям успех. Въпреки това богатството на Московиц, натрупано около Facebook, не спира да расте. Едуардо Саверин е на 32 и има 4,9 млрд. долара, част от които отново са благодарение на Facebook. Саверин също е участвал в създаването на Facebook и даде под съд Марк Зукърбърг за това, че не му признават статут на основател. Драмата обаче беше уредена извън съда.

Нататък в класацията се нареждат младите милиардери, които са получили парите си по наследство. Немският принц Албърт фон Турн унд Таксис е един от тях. Той е на 31 г. и има 1,5 млрд. долара. Получава тези пари още на 8, когато умира баща му, но чак на 18 има достъп до огромната сума. Активите му са главно в предмети на изкуството, имоти и гори. Мари Бесние-Бевало къта 7 млрд. долара и е на 33 години. Тя е толкова богата благодарение на дядо си, който през 1930-а основава най-голямата компания за млечни продукти във Франция. В чарта попада и Янг Хуян, на 33 години, с лично състояние от 4.9 млрд. долара.

Скот Дънкан има 6,2 милиарда, които е наследил и умножил от баща си Дан Дънкан (създател на компанията за превоз на горива Enterprise Products).

Елизабет Холмс също има място сред богаташите със своите 4,5 млрд. долара. 30-годишната дама прави дебют в класацията на „Форбс“ на най-богатите хора в света. През 2003 година създава компанията за кръвни тестове Theranos и година след година успешно трупа милиони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*