Home / Семейство / Криза в брака – как да я преодолеем с лекота?

Криза в брака – как да я преодолеем с лекота?

Можете да спасите връзката си, всичко зависи от вас

Има периоди, когато двойката е изправена пред трудности. Понякога те предвещават раздяла, но по-често могат успешно да бъдат преодолени. Ако и двамата го искат, разбира се.

Остра криза или хронично заболяване

Нещо се е случило – разбрали сте за изневяра, починал е близък човек, имате нова работа, преместили сте се в непознат град… Много причини могат да дадат началото на брачна криза, пише сп. „Здравен журнал“. Първо си забранете да мислите, че всичко е свършено!

– Отложете големите решения и дайте шанс на времето да успокои страстите. Иначе рискувате да допуснете фатални грешки.

– Намерете помощ отвън, но не се обръщайте към ваши близки, които са в течение на всичките ви брачни проблеми – те ще ви дадат съвети, отразяващи собствените им страхове. Понякога е по-добре да се доверите на колега или дори на непознат.

– Разговаряйте помежду си. Кажете например: „Преминаваме през тежък момент, да видим как ще се развият нещата, ако се постараем да ги поправим…”

Но може би имате чувството, че лодката на вашия брак отдавна бавно потъва и не знаете как да останете на повърхността? Понякога кризите се превръщат в хронично неудовлетворение, което поражда постоянно напрежение.

криза в брака

Почти всяка двойка преминава през любовни кризи

Най-важните въпроси

Обективна ли е кризата?

Важно е да си изясните дали в съзнанието ви тя се базира на реални факти или е по-скоро субективно ваше или на партньора усещане. По-лесно е да се отстранят действителни проблеми, отколкото въображаеми. Възможно е също само единият от вас да смята, че бракът ви е труден, а другият да си живее щастливо, без да подозира за подобно неудовлетворение.

Какво искам?

Стремите ли се да поправите нещата и да продължите заедно напред или мислено вече сте затворили тази страница от живота си?

Какво иска другият?

Ако и двамата искате да укрепите връзката си, шансовете да успеете са големи. Ако и двамата искате да се разделите, ще ви бъде трудно да продължите съвместния живот.

Ако пък само единият се стреми да подобри отношенията, това най-вероятно трудно ще се получи, защото енергията на един човек не стига за тази голяма цел.

Продължаваме заедно или си тръгваме свободни?

Кризата може да има оздравителен ефект върху брака ви. Преодоляването й с вашите съвместни усилия носи удовлетворението от нещо позитивно, което сте направили заедно. От друга страна, в случай че все пак решите да скъсате, раздялата ще е по-успешна, ако можете да си кажете: „Опитах всичко да спася връзката ни, но това се оказа невъзможно“.

Тази увереност ще ви освободи от смазващото чувство за вина в годините, които следват.

Позитивизъм

Проблемите в една връзка се решават по-лесно в атмосфера на позитивизъм. Ако преминавате през тежък период, помогнете си, като предприемете някои положителни действия:

* излизайте по-често заедно

* спортувайте заедно

* заминете заедно на екскурзия

* два пъти в седмицата не включвайте телевизора вечер, за да си говорите

* работете заедно в градината

* запишете се заедно на курсове по езици или рисуване

* научете техниката на масажа и се масажирайте взаимно

Ключовата дума е „ЗАЕДНО“!

Къде сбърках?

Лесно е да критикувате партньора и често да повтаряте: „Харчи всичките си пари за удоволствия“. От своя страна той/тя сигурно си мисли: „Вечно крие нещо“ и т.н.

Решението е другате – помислете къде грешите вие, какво можете да промените. Ако и след като си зададете тези въпроси, продължавате да смятате, че в нищо не можете да бъдете упрекнати, ситуацията блокира. Но ако видите дори и малка своя вина, има надежда за връзката ви.

Само с такова поведение можете да насърчите и партньора си да допринесе за подобряването на климата в брака.

Снимка: Pixabay.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*