Home / Новини / Как едно българско семейство обикаля света почти безплатно?

Как едно българско семейство обикаля света почти безплатно?

Иво, Мира и Мая обикалят света с яхта

Колко струва да обиколиш най-екзотичните кътчета на света с лодка? За Иво, Мира и 11-годишната им дъщеря Мая – цената е едва няколко долара. Такава е сумата, която семейството от Варна плаща за провизиите, с които пълни лодката си и пътува през Карибския басейн. Багажът им е колкото една раница, а цялата им покъщнина се събира на площ, по-малка от 40 кв. м. Тя обаче е техният 5-звезден туристически рай, с който посещават най-слънчевите и приказни плажове на планетата.

Мира, която води бордовия дневник на пътешествието през океани и морета за без пари, казва, че още през 2006 година със съпруга й Иво са започнали да проучват как да осъществят тази щура идея. Преди това двамата са пътешествали пеш, с камиони, влакове, колела, самолети…

Мира и Иво са родени във Варна, където се срещат преди 21 години и създават семейство, пише „Уикенд“. Плод от него са двете им деца – Виктор на 17 и Мая на 11. Хлапетата също стават част от пътешествието, което фамилията поема. След първата година обаче Виктор решава да остане за по-дълго на сушата и да завърши обучението си. Мая

Пътешествениците Иво, Мира и Мая

Пътешествениците Иво, Мира и Мая

пък всеки ден има уроци по математика и писане с майка си и се обучава на география и култура от всички места, които посещава.

Преди да поеме на рискованото пътуване, никой от ентусиастите не знае как се управлява лодка. Мира и Иво са отраснали около водите на Черно море, но опитът им с плавателните съдове се ограничава до водните колела и джетовете. След като се местят да живеят в Канада преди повече от 12 години, тези срещи с морето стават още по-редки. Двамата работят на смени като шофьори на товарни камиони и нямат никакво време за забавления. Въпреки това започват да се самообучават и да четат всякакви книги за мореплаване.

„Решихме да напуснем живота, който имахме, заради разочарованието от системата. Бяхме разочаровани от целия затворен цикъл – училище-работа-семейство-кариера-пенсия. Животът е много повече от това“, философски заключават пътешествениците.

ivo

Катализатор на желанието им да поемат към нови хоризонти се оказва и една трагична новина. Един ден Мира научава, че баща й Ангел е починал на 56-годишна възраст. Вестта я кара да осъзнае колко кратък е животът и как всеки негов ден трябва да бъде изпълнен със смисъл и удоволствие, а не с напрежение и ядове. Затова младата жена решава със съпруга й да си купят лодка.

mira

Изборът им се спира на катамарана „Фата Моргана“. Разпродават всичко, което имат, за да го вземат. Даряват голяма част от мебелите си и дрехите си на приятели и съседи, защото не могат да ги съберат на борда. След няколко месеца усилена работа по корпуса и интериора се сдобиват с истински дом над водата. Мястото е достатъчно точно колкото да се съберат леглата им, скромна баня и кухня, както и килер за провизии. С всичко това през юли 2013 г. поемат на първото си пътешествие, макар и кратко – едва 67 мили.

maya

Оказва се, че този тип пътуване е изключително икономичен, защото не им е нужно никакво гориво, а само вятър. Освен това карибските страни, които посещават, разполагат с огромни запаси от вкусна и евтина храна, което прави живота на приключенците истински рай.

pateshestvie

„С пътуването си ние се опитваме да докажем, че не е нужно да си богаташ, за да пътуваш с яхта. Нашата лодка струваше точно колкото старата ни къща в Канада. За храна харчим около 50 долара на седмица. Купуваме си боб, леща, брашно, картофи и мляко на прах, макарони и консерви. Хващаме риба, а плодове и зеленчуци купуваме от местните пазари“, обяснява Мира.

След като са посетили Еквадор, Порто Рико, Куба и куп малки карибски острови, пътешествениците мечтаят да прекосят Тихия океан сам-сами. Семейството обаче е решено да не поема излишни рискове и чака подходящо време за това. Докато „Фата Моргана“ е на котва в поредния малък град в Южна Америка, пък се подготвя за всички изпитания, които може да срещне по пътя си. А те не са малко. При едно от тях катамаранът е така повреден, че без малко не потъва.

„Едва оцеляхме в една буря, но това е част от живота на пътешествениците“, разсъждава с усмивка на лице Мира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*