Home / Мистично / Делхийският стълб – дело на извънземни?

Делхийският стълб – дело на извънземни?

Всеизвестно е, че Индия е страна на чудесата и екзотиката

 

Делхийският стълб

Казват, че в индийската столица Делхи има 60 хиляди паметника със световна значимост. Така че един човешки живот едва ли ще стигне, за да се запознаем с всички, затова по неволя се налага да прилагаме известна избирателност.

Именно така постъпват многобройните туристи от различни кътчета на света. Ако попаднете в южната част на столицата, в комплекса Кутуп, непременно посетете руините на джамията Куват-ул-Ислам. Разбира се, днес от миналото средновековно великолепие е останала само бледа следа, но и тя поразява въображението. Най-малкото ще си спомните разкошните декори към някой холивудски блокбастър в стил Индиана Джоунс.

КОЛОНАТА НА ЧАНДРАГУПТА

След като обаче порядъчно се изумят и се снимат на воля, тълпите туристи устремяват погледи към главното, заради което са дошли в Кутуп: желязната колона, стояща насред площада.

На пръв поглед, нищо особено – стълб като стълб, 7 м висок и с тегло 6,5 тона. Но именно тук се крие интригата: колоната е направена от желязо с висока степен на чистота и при това по нея няма нито едно петънце от ръжда! Годините са неподвластни над нея! Такава корозоуетойчивост е трудно да се постигне дори при съвременното ниво на технологиите. В същото време Кутубовата колона е създадена в незапомнени времена. Надписът на санскрит, опасващ делхийския стълб, гласи, че той е бил поставен в чест на победата на цар Чандрагупта над народите от Средна Азия. А това паметно събитие се е случило през V в. от н.е. Следователно възрастта на „неръждаемото чудо“ е над 1600 години. И през цялото това време то стои под открито небе – дъжд, мусони и палещо слънце, въобще понася всички прелести на индийския климат, устоявайки на корозията.

Как е възможно това, е въпрос, над който си блъскат главите десетки учени. В резултат на многобройни
опити химиците постановили, че вследствие на особения климат в района на Делхи върху метала на колоната се е образувал тънък филм, който не позволява на ръждата да проникне в него.

Защо природата на Делхи се е оказала толкова избирателна и е покрила със защитен филм единствено Чандрагуптовата колона, си остава загадка на загадките. Не е ясно също и как древните металурзи изобщо са успели да излеят подобна колона (учените са уверени, че през V век това не е било по силите на тогавашните майстори), а главното – откъде са се сдобили с чисто желязо? Хипотезите по тази тема са мъгляви, затова на техния фон като най-правдоподобно изглежда предположението, че Делхийският стълб е дело на извънземни. Смята се, че това е някакъв знак, оставен от пришълците. Наистина, никой не знае какво означава той, пише вестник „Феномен“.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*