Home / Рецепти / Баба Гануш – рецепта № 1 за бързо и лесно ориенталско ястие

Баба Гануш – рецепта № 1 за бързо и лесно ориенталско ястие

Ще останете много доволни от вкуса му

Ако искате да разнообразите менюто си, можете да опитате вкусното ориенталско ястие Баба Гануш.

Това ястие се приближава изключително много до нашата кухня и представлява нежен пастет от патладжани.

Ако сте решили да си приготвите вкъщи Баба Гануш или пък да изненадате гостите или семейството си, със сигурност няма да съжалявате. Гарантирано ще се хареса на всички, с изключение на онези, които не обичат патладжани.

Баба Гануш се приготвя много лесно, но в същото време е изключително вкусно. Убедени сме, че след като веднъж си приготвите тази вкусотия, ще стане неизменна част от менюто ви.

Баба Гануш е изключително известно в Турция, Индия, Кавказ, Израел, Сирия и още десетки държави по света. Рецептата обаче се променя в зависимост от местоположението. Това означава, че ако консумирате Баба Гануш в различни държави, ще има различен вкус.

В някои страни към рецептата е добавен тахан (сусамов), а в други – отсъства. Другото нещо, по което се различава рецептата за Баба Гануш в различните държави, е присъствието (отсъствието) на кисело мляко, както и разнообразните подправки, които се добавят.

Едно нещо обаче винаги остава непроменено и то е задължителното присъствие на патладжан. Лилавият зеленчук задължително трябва да е изпечен. Тук, разбира се, също има възможност за промяна, тъй като може да се изпече по различни начини – във фурна, на жар, на скара или пък на открит огън. Няма никакво съмнение, че ако изпечете патладжана на жар, ще получите невероятен аромат.

Баба Гануш

Баба Гануш – как се прави?

Ето и продуктите, които са ви нужни, за приготвянето на Баба Гануш:

4 патладжана

1-2 скилидки чесън

4 с.л. зехтин

120-150 гр. сусам

2 с.л. лимонов сок

1 щипка червен пипер

сол и кориандър на вкус

Измийте патладжаните, набодете ги на няколко места с вилица и ги увийте в хартия за печене. Сложете ги във фурната и ги печете в продължение на 45 минути на температура 175 градуса.

Готовите патладжани разрежете наполовина и охладете.

Поставете сусамовите семена в блендера и пасирайте докато получите паста. Добавете подправките и разбъркайте до хомогенна смес.

Остържете вътрешността на патладжана. Ако семената му са много големи, можете да ги отстраните.

Направете отделеното „месо“ на патладжана на каша и разбъркайте с останалите съставки от рецептата.

Ако има нужда, можете да добавите още сол или черен пипер.

Снимка: Pixabay.com

Във видеата можете да видите и други рецепти за това вкусно ястие:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*